Hlavní obsah

Za tank 74 tisíc, za raketomet 92 tisíc. Kyjev má sazebník za zničení techniky povstalců

Kyjev/Doněck
Aktualizováno

Ukrajinská vláda ve středu schválila sazebník odměn za zničení zbraní separatistů. Má tak motivovat vládní vojáky, aby se aktivněji zapojili do bojů. Za zničení tanku dostanou zvláštní odměnu ve výši 48 tisíc hřiven (zhruba 74 tisíc korun), uvedla Ukrajinska pravda. Separatisté ohlásili, že obklíčili ukrajinské jednotky u Debalceva.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Ukrajinští vojáci na hlídce u Orechova v Luhanské oblasti

Článek

O výši odměn informoval zástupce náčelníka odboru informačních technologií ministerstva obrany Serhij Haluško s tím, že peníze má obrana k dispozici. Vláda se podle něj rozhodla vyplácet za zničený automobil separatistů 12 tisíc hřiven, což je podle aktuálního pátečního kurzu 18 500 korun.

Za zničený tank dostanou čtyřikrát víc – 48 tisíc hřiven a za zničení raketometu, jako je například BM-21 Grad, dokonce 60 tisíc hřiven (92 500 korun). Za zničení bojového letounu je vypsána odměna 121 tisíc hřiven, ovšem ta je víceméně jen teoretická, protože separatisté žádná letadla nemají.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Maksim Levin, Reuters

Ukrajinští vojáci na hlídce u Orechova

V textu není zmíněno, zda se vyplácí nějaká částka za zabité nepřátele.

Vojáci také dostanou rizikové příplatky za nasazení na frontě. Za každý den přímé účasti v bojích dostanou 1000 hřiven (1540 korun).

Ve čtvrtek bylo podle sdělení tiskové služby protiteroristické operace (ATO)  zničeno šest obrněných transportérů separatistů a čtyři děla.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Ukrajinští vojáci se přesouvají na obrněných transportérech

Kyjev se tak zřetelně snaží pozvednout bojový zápal vojáků, kteří čelí útokům separatistů.

Krize u Debalceva

Nejsložitější je situace ve výběžku u Debalceva. Separatisté se tam snaží obklíčit ukrajinské jednotky a zkrátit frontu. Podle prezidenta neuznávané Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka se je už podařilo obklíčit. V televizi Rossija 24 vyzval vojáky, aby se vzdali: „Chci se obrátit na všechny ukrajinské vojáky. Chlapci, mám návrh – složte zbraně a vyjděte ven. Máte šanci zachovat si život a zůstat celí. Vzdejte se a budete žít. Slibuji, že se pak všichni vrátíte domů.“ Ještě minulý týden přitom hrozil, že žádné zajatce brát nebude.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Ukrajinská krize

Ukrajinská armáda ale popírá, že by její vojáci už byli obklíčeni, i když přiznává, že situace je obtížná. Velitel dobrovolnického praporu Donbas Semen Semenčenko podle listu Ukrajinska pravda připustil, že povstalci po dělostřeleckém přepadu ovládli městečko Vuhlehirsk. [celá zpráva]

Podle poslance a vojenského analytika Dmytra Tymčuka dochází u Debalceva k dělostřeleckým přestřelkám. Separatisté tam podle něj přisunuli další těžké zbraně včetně samohybných houfnic ráže 122 mm 2S1 Gvozdika a raketometů.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Ukrajinský voják na hlídce

Ukrajinská armáda podle jednoho z povstaleckých velitelů Eduarda Basurina během uplynulých 24 hodin ztratila další důležité pozice, současně devět tanků, sedm bojových vozidel pěchoty a má 117 padlých a 67 raněných vojáků.

Ukrajinská armáda však takovéto ztráty nepotvrdila a neodpovídají ani běžným ztrátám z posledních dnů. „Ukrajina během ostřelování a bojových střetnutí přišla o pět vojáků, dalších 23 bylo zraněno,” řekl mluvčí generálního štábu Vladyslav Selezňov.

V pátek ráno byly také ostřelovány pozice ukrajinských sil u Mariupolu z raketometů typu Grad a z minometů, uvedl tiskový mluvčí sektoru M ATO Dmytro Čalyj. Oblast byla ostřelována už ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám