Hlavní obsah

Porošenko napsal Putinovi, aby splnil minské dohody a propustil zajatce

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko napsal v neděli po ostřelování Mariupolu dopis ruskému prezidentovi Valdimiru Putinovi. Vyzývá ho, aby splnil minské dohody a zajistil propuštění všech zajatců včetně pilotky Naděždy Savčenkové. Uvedl to v úterý večer v rozhovoru pro polskou televizi TVN-24.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Předevčírem (25. 1.) jsem poslal dopis prezidentu Putinovi. Jedním z hlavních bodů v něm byl nejen požadavek na zastavení palby a splnění minských dohod, ale i propuštění Naděždy Savčenkové a všech zajatců,“ uvedl Porošenko. U Savčenkové zdůraznil, že se stala poslankyní.

Zdůraznil také, že je potřeba na Rusko tlačit, aby jednalo a plnilo závazky. Vyjádřil při té příležitosti názor, že sankce proti Rusku fungují.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lavrov chce neutralitu Ukrajiny

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu uvedl, že si Ukrajina musí zachovat neutralitu, jež by zabránila dalšímu dělení země. Napsal to v článku, z nějž citovala agentura Interfax. Podrobnosti ale Lavrov neuvedl.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Proruští povstalci na tanku na předměstí Doněcku

Boje pokračují

V noci pokračovaly boje na řadě míst fronty, uvedla tisková služba protiteroristické operace (ATO). Během úterý bylo zaznamenáno 126 případů ostřelování pozic ukrajinských vládních sil. Nejsilnější byly střety u Doněcku. „Od 22.30 do 0.45 došlo ke dvěma střetům v oblastech Pisky-Vodjane a v Novobachmutivce. Uskupení banditů, která čelila organizovanému odporu, se stáhla,“ uvedlo středisko.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Ukrajinská krize

Dělostřelecká a minometná palba zasáhla i města poblíž Luhansku, zejména Ščastje, Trochizbenku a Stanycu Luhansku.

Separatisté se soustřeďují u Debalceva

ATO zmínilo i palbu z raketometů Grad u Čornuchina a v Debalceva. Podle ukrajinského analytika a poslance Dmytra Tymčuka separatisté v okolí druhého místa shromáždili pět taktických praporů včetně jednoho ruského výsadkového a tři dělostřelecké jednotky o celkové síle 2500 lidí. Mají mimo jiné 35 tanků, na padesát obrněných vozidel a padesát kanónů a 22 raketometů, tvrdí Tymčuk.

Reklama

Výběr článků

Načítám