Hlavní obsah

Ukrajinská vláda vyhlásila na východě výjimečný stav

Kyjev

Ukrajinská vláda vyhlásila v pondělí kvůli zesíleným bojům výjimečný stav v Doněcké a Luhanské oblasti. Oznámil to premiér Arsenij Jaceňuk. Na zbytku území platí zvýšený stupeň pohotovosti. Stanné právo zavedeno nebylo.

Foto: Andrew Kravchenko/Pool, Reuters

Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

„V souladu s ukrajinským kodexem civilní obrany se kabinet rozhodl přijmout stav vysoké pohotovosti na státní úrovni,“ řekl Jaceňuk a dodal: „Ukrajinská vláda se rozhodla zavést výjimečný stav v Doněcké a Luhanské oblasti.“ Vláda též ustavila státní komisi pro výjimečný stav, v jejímž čele stojí premiér.

Předseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman zároveň uvedl, že poslanci na svém úterním zasedání nebudou ani kvůli zhoršené situaci v Donbasu jednat o možnosti vyhlásit stanné právo.

Opatření znamená, že úřady a bezpečnostní složky jsou plošně připraveny na možné ohrožení bezpečnosti. Jaceňuk rovněž ohlásil vytvoření rady pro mimořádné události, v jejímž čele bude sám stát.

Už minulý týden vláda rozhodla zlepšit ostrahu klíčových objektů poté, co separatisté dobyli doněcké letiště.

Řada objektů civilní obrany nefunguje

Předseda Státní služby pro mimořádné situace Serhij Vočkovskij hned varoval, že 41 procent objektů civilní ochrany není ve stavu, kdy by se daly okamžitě využít. Celkem je na Ukrajině 25 658 objektů civilní obrany, z nichž 6883 je určeno pro běžence a 18 685 slouží jako úkryty.

Nejlepší situace je na západě v Ivano-Frankivské oblasti, kde není připraveno jen 17 procent objektů, a v kyjevské s 23 procenty. Naopak nejhorší je v Charkovské se 75 procenty, ta přitom sousedí se vzbouřeneckými oblastmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám