Hlavní obsah

Řecká levice zvyšuje před volbami náskok, vzdaluje zemi od pomoci ECB

– Atény

Řecká levicová strana SYRIZA před nedělními předčasnými volbami zvyšuje náskok před vládnoucími konzervativci. Podle průzkumů veřejného mínění činí náskok kolem pěti procentních bodů.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Příznivci SYRIZA na na předvolebním mítinku v centru Atén

Článek

Podle výsledků agentury Metron Analysis, které budou zveřejněny oficiálně v pátek, zvýšila SYRIZA (Koalice radikální levice) náskok nad Novou demokracií (ND) premiéra Antonise Samarase z 4,6procentního bodu v předchozí anketě na 5,3.

SYRIZA by podle tohoto průzkumu vyhrála volby s 36 procenty hlasů, zatímco ND by skončila druhá s 30,7 procenta.  Stejný trend zaznamenává i agentura Rass, podle níž rozdíl mezi SYRIZOU a ND se zvýšil ze 4,2 na 4,6procentního bodu.

SYRIZA by mohla získat i absolutní většinu v parlamentu, protože podle volebního zákona, který sama kritizuje, získá vítězná strana bonus padesáti hlasů.

Předseda SYRIZy Alexis Tsipras na čtvrtečním večerním mítinku vyzval své příznivce, aby jí zajistili většinu a umožnili tak jednobarevnou vládu.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Předseda levicové strany SYRIZA Alexis Tsipras

"Žádáme jasné zmocnění k tomu, abychom změnili Řecko," prohlásil Tsipras na posledním předvolebním shromáždění v centru Atén. Podle Tsiprase se nyní vede boj o to, aby jeho strana nezískala většinu v parlamentu a byla nucena uzavřít koalici s umírněnější formací, která by ji nutila se podřídit požadavkům Berlína a mezinárodních věřitelů.

„Nepožadujeme soběstačnost z důvodu arogance, ale aby se strana střetla s tímto režimem, který zahrnuje všechny příčiny a nemoci, které nás dovedly ke krizi," zdůraznil Tsipras.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Příznivci SYRIZA zaplnili centrum Atén

SYRIZA láká voliče na sliby, že omezí přísná úsporná opatření, která země zavedla kvůli splácení dluhů mezinárodním věřitelům. V případě vítězství chce SYRIZA vyjednat nové podmínky splátek a vázat je na růst HDP. Chce také odepsat část dluhů.

Pomoc ECB se nemusí týkat Řecka 

Řecký premiér Antonis Samaras má obavy, že jeho země nebude moci využít pomoci, kterou pro eurozónu chystá Evropská centrální banka (ECB), jež plánuje nakupovat státní dluhopisy. Řecko se bude moci programu zúčastnit, pokud se bude držet rámce záchranného programu Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Rozhodující ale bude přezkum toho, zda Řecko dodržuje plán záchranného programu.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Alexis Tsipras zdraví své příznivce

To se musí přezkoumat, Řecko nesouhlasí s názorem věřitelů, tedy Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky (ECB), že Řecku hrozí příští rok deficitní rozpočet, pokud neprovede dodatečné škrty.

„Z dnešního rozhodnutí Evropské centrální banky je jasné, že budeme vyloučeni, pokud se s našimi věřiteli nezavrší přezkum aktuálního programu, který končí za měsíc,” řekl ve čtvrtek Samaras.

Reklama

Výběr článků

Načítám