Hlavní obsah

Při jednání o Ukrajině bylo dosaženo pokroku o demarkační linii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Kyjev

Při středečním jednání ministrů zahraničí Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa bylo dosaženo diplomatického pokroku. Dospělo se například k dohodě ohledně vytvoření bezpečnostních zón mezi proruskými povstalci a ukrajinskou armádou a ohledně stažení těžkých zbraní. Po skončení schůzky v Berlíně to ve středu pozdě v noci uvedl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Foto: Reuters

Ukrajinské obrněné transportéry projíždějí Volnovachou.

Článek

„Nakonec bylo dosaženo dohody týkající se toho, že demarkační čára zmíněná v minském protokolu bude tou linií, ze které nyní začne stahování těžkých zbraní," prohlásil šéf německé diplomacie. Demarkační linie odděluje dvě soupeřící strany nebo státy. „Vše ale záleží na tom, jestli to, na čem jsme se dohodli, nezůstane jen na papíře, a dojde i ke změně situace přímo na místě," dodal.

Rusko v Berlíně zastupoval ministr zahraničí Sergej Lavrov, Ukrajinu jeho kolega Pavlo Klimkin a z Paříže přicestoval francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Oddělení vojsk a stažení těžkých zbraní s ráží vyšší než 100 milimetrů do vzdálenosti 15 kilometrů od linie kontaktu předpokládal již minský protokol, který v rámci dohody o příměří dojednali vzbouřenci a zástupci ukrajinské armády loni počátkem září. Klid zbraní ale žádná ze stran fakticky nedodržovala, na papíře zůstal také závazek oddělení vojsk a z velké části i výměny zajatců.

Z porušování příměří na východě Ukrajiny se navzájem obviňují Moskva a Kyjev. Boje si dosud vyžádaly více než 4700 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám