Hlavní obsah

Zakladatel Pegidy v čele hnutí skončil, nalíčil se jako Hitler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Zakladatel německé organizace Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) Lutz Bachmann ve vedení hnutí končí. Ve středu večer to sdělil deníku Bild. Bachmann tak reagoval na kritiku, která se na něj snesla poté, co na Facebooku zveřejnil svou fotografii s typickým hitlerovským knírkem, patkou a úsečným pohledem.

Foto: Repro bild.de

Lutz Bachmann jako Hitler na obálce Bildu

Článek

O Bachmanna, kterého provází sporná minulost, se v současné době zajímají vyšetřovatelé kvůli urážkám na adresu žadatelů o azyl.

„Ano, jako předseda končím,“ řekl Bachmann Bildu. Už předtím německé zpravodajské servery s odvoláním na zdroje uvnitř Pegidy spekulovaly, že zakladatel hnutí bude muset odejít. Jeho snímek v nalíčení připomínajícím nacistického diktátora Adolfa Hitlera, o němž Bachmann mluvil jako o legraci, totiž pobouřil další významné představitele Pegidy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Audiokniha o Hitlerovi

„Fotku jsem udělal u holiče při příležitosti vydání satirické audioknihy Už je tady zas,“ uvedl Bachmann. „Člověk si ze sebe musí také udělat legraci,“ dodal. Zmíněná kniha Timura Vermese vypráví o životě nacistického diktátora Adolfa Hitlera, který se po desetiletích spánku probudí v současnosti.

Rene Jahn, který dosud vystupoval jako Bachmannův zástupce, vyjadřoval nad snímkem pobouření. „S ničím takovým nechci nic mít,“ prohlásil. „Tady jde o celé hnutí a ne jen o jednoho člověka,“ doplnil Jahn. Už před oznámením Bachmannovy rezignace řekl, že se ve středu večer sejde vedení hnutí, aby z chování zakladatele Pegidy vyvodilo příslušné důsledky.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Zakladatel Pegidy Lutz Bachmann

„Kdo se v politice nalíčí jako Hitler, je buď naprostý idiot, nebo nácek,“ prohlásil německý vicekancléř a sociálnědemokratický předseda Sigmar Gabriel.

 Vyšetřován za podněcování nenávisti

Bachmann, který je kvůli výhrůžkám pod policejní ochranou, o sobě tvrdí, že není rasista a že odmítá jakýkoli radikalismus. „Měl jsem tureckého svědka (na svatbě) a mám mnoho muslimských přátel,“ vysvětluje.

Přesto ho státní zastupitelství v Drážďanech vyšetřuje kvůli možnému podněcování nenávisti. Objevily se totiž jeho údajné komentáře z loňského září, ve kterých běžence a azylanty označil za špinavou pakáž či lůzu. Zda je Bachmann skutečně napsal, ale není jasné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám