Hlavní obsah

Umělci při exorcistickém rituálu polili svěcenou vodou Leninovo mauzoleum

– Moskva

Dva ruští performeři v pondělí polili vstup do mauzolea Vladimira Iljiče Lenina v Moskvě svěcenou vodou. Po happeningu, který uskutečnili na pravoslavný svátek Zjevení Páně, je zadržela policie. Chtěli tak dát najevo, že by se Rusko mělo oddělit od sovětské minulosti, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Muž tlačí kolo před Leninovým mauzoleem na Rudém náměstí.

Článek

Dva mladíci s lahvemi svěcené vody přelezli bariéry u mauzolea a na jeho dveře několikrát vychrstli svěcenou vodu z velkých plastových lahví. Křičeli přitom „vstaň a odejdi”.

Performeři Oleg Basov a Jevgenij Avilov jsou členy uměleckého sdružení Modrý jezdec. Svou performanci nazvali Exorcista – odsvěcení mauzolea. Členka uměleckého sdružení Irina Dumickaja řekla AFP, že cílem performance bylo „zničit mýtus, že Lenin žije věčně, pokusem oživit ho na svátek epifanie, jako byl Lazar vzkříšen z mrtvých“.

Za akci mohou být oba členové potrestáni vězením v délce patnáct dní.

Skupina je známá kontroverzními performancemi. Loni v Petrohradu jeden z jejích členů v ruské uniformě poklekl na ukrajinskou vlajku a umyl si obličej v krvi.

Nabalzamované Leninovo tělo je na Rudém náměstí vystavováno od jeho smrti v roce 1924. Od roku 1953 vedle něj leželo i tělo Josifa Vissarionoviče Stalina, než bylo v roce 1961 v tichosti pohřbeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám