Hlavní obsah

V Německu soudí islámského radikála zadrženého v Česku

Mnichov

Za přísných bezpečnostních opatření začal v úterý v Mnichově soud se sedmadvacetiletým Němcem, který se údajně v Sýrii zapojil do občanské války v řadách jedné z tamních teroristických skupin. Muž byl loni při návratu ze Sýrie zadržen v Praze.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Proces se koná za přísných bezpečnostních opatření. (Ilustrační foto)

Článek

Obviněný se v úterý podle serveru Deutsche Welle distancoval od radikálního islámu. Ke svým aktivitám v Sýrii se ale nevyjádřil. Jeho obhájce nicméně tvrdí, že je muž připravený při procesu detailně vypovídat.

Podle obžaloby odešel rodilý Mnichovan v roce 2013 do Sýrie, kde se připojil k tamním islámským radikálům z organizace Džund aš-Šam. Po jejich boku se údajně loni v únoru zúčastnil útoku na věznici v Halabu, kdy islamisté vybavení tanky a samopaly osvobodili 300 svých spolubojovníků. Zabili přitom dva vládní vojáky a pět vězňů.

Obviněný prý také usiloval o zavraždění dvou lidí, kteří chtěli dostat svou šestnáctiletou příbuznou ze Sýrie do Německa. Údajně se obával, že dotyčná dívka by mohla informovat úřady o jeho činnosti.

Přísná bezpečnostní opatření

Státní zastupitelství kvůli událostem v Sýrii viní muže z podílu na vraždě a z vážného ohrožení státu kvůli členství v zahraniční teroristické organizaci. Německý trestní zákoník umožňuje za podíl na terorismu v zahraničí udělit až desetiletý trest.

Muž byl loni v dubnu při návratu ze Sýrie zadržen v Praze a předán německým úřadům. [celá zpráva]

Proces provázejí přísná bezpečnostní opatření. Podle Deutsche Welle byli v soudní místnosti policisté v neprůstřelných vestách. Před zahájením přelíčení místnost také prohledali pyrotechnici, aby vyloučili nebezpečí pumového útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám