Hlavní obsah

V Evropě číhá až 20 spících teroristických buněk, tajné služby je nestíhají sledovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až dvacet spících buněk je v Evropě připraveno podniknout teroristický útok. S odkazem na zdroje ze západních výzvědných služeb to uvedla televize CNN. Radikální hnutí Islámský stát v Sýrii a Iráku podle nich mohlo začít své příznivce k útokům v Evropě přímo navádět.

Foto: Yves Herman, Reuters

Belgický voják před budovou Evropské komise v Bruselu

Článek

„Spící buňky v Evropě vzbuzují velké obavy,“ řekl stanici nejmenovaný zdroj. K útoku na starém kontinentě má být připraveno 120 až 180 příslušníků těchto buněk.

Nebezpečí hrozí zejména ve Velké Británii, Francii, Německu, Belgii a Nizozemsku. V případě dvou posledně zmíněných zemí je údajně podle evropských a blízkovýchodních rozvědek nebezpečí bezprostřední. V Belgii byli minulý týden zabiti dva podezřelí a několik dalších zadrženo. [celá zpráva]

Mluvčí nizozemské vlády Edmond Messchaert zase připustil, že hrozba je reálná, avšak dodal, že „o útoku v Nizozemsku není k dispozici žádná konkrétní ani specifická informace“.

Stovky džihádistů se už vrátily

Podle CNN však evropské služby v uplynulých týdnech zaznamenaly, že se Islámský stát, proti němuž vedou západní spojenci v čele USA v Iráku i Sýrii nálety, mohl začít pokoušet své evropské příznivce navádět k útokům ve svých zemích.

Vážnou hrozbou jsou džihádisté vracející se z války v Sýrii. Odhaduje se, že jich tam z evropských zemí odešlo bojovat zhruba 3000. Více než 500 se jich vrátilo – okolo 250 do Británie, téměř 200 do Francie a zhruba 70 do Belgie.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Jejich vysoký počet společně s dalšími podezřelými, kteří v Evropě setrvávají, ztěžují práci tajným službám a policii. „Pokud se jich do západní Evropy vracejí doslova stovky, pak má policie problém každého hlídat, protože na to nemá dost lidí,“ komentoval pro CNN bývalý ministr vnitřní bezpečnosti USA Michael Chertoff.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám