Hlavní obsah

Šéf Europolu varuje: Všechny hrozby odvrátit nelze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Riziko teroristických útoků v Evropě je tak vysoké, že nelze odvracet všechny potenciální hrozby, přiznal v pátek rozhovoru s agenturou AP šéf evropského policejního úřadu Europol Rob Wainwright. Podle něj představuje velký problém hlavně značný počet islámských extremistů, kteří nemají jednotné velení a útočí čím dál sofistikovaněji.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Šéf Europolu Rob Wainwright

Článek

„Rozsah problému, rozptýlená struktura sítě a počet lidí, kteří se toho účastní, vedou k tomu, že dokonce i pro velmi dobře fungující protiteroristické úřady, jakými jsou třeba ty ve Francii, je velmi náročné zastavit každý jednotlivý útok,“ řekl Wainwright.

Europol tento týden varoval, že pravděpodobnost spáchání teroristického útoku občany EU je nejvyšší od 11. září 2001. Důvodem je, že se ze Sýrie mohou vrátit tisíce Evropanů, kteří tam bojují. „Mluvíme o třech až pěti tisících občanech EU,“ sdělil Wainwright a dodal: „Realita je taková, že bezpečnostní úřady dnes nemají potřebnou schopnost plně chránit společnost před tímto druhem hrozeb.“

„Potýkáme se s velkou skupinou převážně mladých mužů, kteří se mohou vrátit zpátky a mohou mít potenciál nebo záměr a schopnost podnikat útoky, jaké jsme viděli minulý týden v Paříži,“ upozornil šéf Europolu.

Varoval, že existuje bezpečnostní skulina v činnosti policejních služeb, které se snaží vysledovat extremisty na internetu. „Sociální sítě jsou nástrojem verbování. A nejen to, sociální sítě jsou nástrojem propagandy. Musíme mít užší, mnohem produktivnější vztah mezi bezpečnostními složkami a technologickými firmami,“ řekl Wainwright s tím, že chce proto zavést příslušnou legislativu, která by to umožňovala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám