Hlavní obsah

Italský prezident končí ve funkci kvůli věku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Italský prezident Giorgio Napolitano v nejbližší době odstoupí, řekl v úterý podle agentury Reuters italský premiér Matteo Renzi. Podle italského listu Il Sole 24 Ore Napolitano podepíše rezignační dopis ve středu v 11:00 SEČ a hned poté opustí prezidentský palác.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský prezident Giorgio Napolitano

Článek

Devětaosmdesátiletý prezident hovoří o svém odchodu už dlouho, naposledy to zopakoval v novoročním projevu.

„Rád bych vzdal poctu Napolitanovi, oddanému Evropanovi, který v těchto hodinách opustí svůj úřad. Itálii vedl s inteligencí a moudrostí,“ prohlásil Renzi při vystoupení v Evropském parlamentu ve Štrasburku.

Jak uvedla italská média, prezident se s Renzim setkal již v pondělí, aby se rozloučili a naposledy spolu prodiskutovali pro Itálii důležitá témata, jako jsou možné teroristické hrozby či nadcházející volby v Řecku.

Zastoupí ho šéf Senátu

Po Napolitanově odstoupení bude úřadujícím prezidentem současný předseda Senátu Pietro Grasso. Zákonodárci mají 15 dní na to, aby začali vybírat jeho náhradníka. Volba nového prezidenta by se mohla uskutečnit 28. ledna.

Napolitano již na konci prosince ohlásil, že se chystá brzy rezignovat, ačkoli jeho mandát oficiálně končí až v roce 2020. Záměr vysvětlil tím, že ve svých devětaosmdesáti letech čelí rostoucím potížím při výkonu funkce hlavy státu.

Giorgio Napolitano se poprvé stal italským prezidentem v roce 2006 a po vypršení sedmiletého mandátu neměl v plánu znovu kandidovat. Vzhledem k politické krizi, kdy kvůli rozložení sil v parlamentu v roce 2013 nebyli zákonodárci schopni shodnout se na jménu budoucího prezidenta ani po pěti kolech hlasování, však souhlasil s další kandidaturou. Právě on se pak stal klíčovou figurou při vyjednávání o nové italské vládě, které kvůli patovým výsledkům voleb probíhalo jen velmi obtížně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám