Hlavní obsah

Putin nepojede do Osvětimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin nepojede koncem ledna do Polska na akce pořádané k 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi sovětskou armádou. V úterý to oznámil jeho mluvčí. K možné návštěvě Prahy se nevyjádřil.

Foto: Irek Dorozanski, Reuters

Vstupní brána do areálu bývalého koncentračního tábora Osvětim

Článek

„V prezidentově programu tato cesta není,“ řekl agentuře Interfax prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov. Interfax se nezmínil o tom, zda Putin vyhoví pozvání českého prezidenta, aby se zúčastnil souběžně pořádaných akcí k výročí Osvětimi v České republice.

Putin ani do Polska nedostal pozvání – a „ani se oficiální pozvání na tyto akce neposílala, pokud jsme to správně pochopili“, zdůraznil mluvčí Peskov.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ujistil přitom, že ruský prezident přikládá mimořádný význam všem vzpomínkovým akcím věnovaným druhé světové válce. V roce 2005 se Putin přitom slavnosti k 60. výročí osvobození Osvětimi v Polsku účastnil.

Tábor v Osvětimi, kde podle historiků nacisté zavraždili okolo 1,5 miliónu lidí, převážně Židů, osvobodili sovětští vojáci 27. ledna 1945.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám