Hlavní obsah

Orbán: Evropa by neměla přijímat ekonomické uprchlíky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa by neměla přijímat ekonomické uprchlíky, pouze lidi, kteří opustí svou zemi z politických důvodů a útěkem si zachraňují životy, prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán v televizi. Události v Paříži by podle jeho názoru měly přimět politiky, aby zpřísnili přistěhovaleckou politiku Evropské unie.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Viktor Orbán

Článek

„Ekonomické přistěhovalectví do Evropy je špatná věc. Evropanům způsobuje problémy a nebezpečí, proto je potřebné, aby bylo zastaveno. To je postoj Maďarska,“ uvedl Orbán.

Předseda maďarské vlády zdůraznil, že jeho země nemá větší problémy s přistěhovalectvím. „Pokud budu premiérem, nedopustím, aby se Maďarsko stalo cílem přistěhovalců. Nechceme u nás početnější menšinu, která se hlásí k jiné kultuře,“ dodal Orbán.

Předseda opoziční Maďarské socialistické strany József Tóbiás konstatoval, že Orbán vůbec nepochopil smysl pařížského pochodu, jehož se sám zúčastnil. „Jeho vyjádření je zcela v rozporu s tím, co zformuloval milión lidí v pařížských ulicích,“ řekl Tóbiás.

Opoziční Demokratická koalice označila Orbánova slova za projev „chronického populismu“, kterým se premiér přibližuje politice extrémně pravicové strany Jobbik. Podle hnutí Společně se Maďarsko kvůli podobným výrokům předsedy vlády dostává do stále větší mezinárodní izolace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám