Hlavní obsah

Další teroristé z Paříže jsou stále na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Na svobodě se pohybuje ještě šest členů teroristické buňky, jejíž členové mají na svědomí atentáty z minulého týdne v Paříži, odhaduje francouzská policie. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že pachatelé jednali samostatně, byť se hlásili k Islámskému státu a Al-Káidě. Své cíle a způsob útoků si podle policie vybrali sami.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francie mobilizovala deset tisíc vojáků na ochranu citlivých míst v zemi.

Článek

"Hrozba trvá a hon (na možné islámské teroristy) pokračuje. Domníváme se totiž, že pravděpodobně mohou být nějací spolupachatelé (atentátníků)," řekl francouzský premiér Manuel Valls v rozhlasu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O víkendu se na internetu objevilo video, na kterém jeden z atentátníků, Amedy Coulibaly, vysvětluje, jak mají útoky proběhnout. Policie hledá osobu, která po ukončení útoků tento videozáznam umístila na portál Youtube, z něhož byl později odstraněn.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Vzhledem k nebezpečí jsou mobilizováni tisíce policistů a vojáků

Coulibaly se na snímku objevil se samopalem. Server francouzského časopisu Le Nouvel Observateur s odvoláním na nejmenovaného experta tvrdí, že jde o český model Škorpion, který na francouzském černém trhu koluje už tři desítky let a je pro svůj malý rozměr oblíbený u obchodníků s drogami. České servery krimi-plzen.cz a echo24.cz tvrdí, že jde zbraň české výroby, moderní verzi samopalu vzor 58 Sporter Compact.

Běžec jako zkušební terč

Mezi hledanými by měl být člověk, který byl zaznamenán při řízení auta přítelkyně jednoho z atentátníků, jež pravděpodobně uprchla do Sýrie. Její vozidlo značky Mini Cooper se hledá v pařížské oblasti.

Úřady také zjistily, že Coulibaly v místě svého bydliště na jihopařížském předměstí Fontenay-aux-Roses postřelil a vážně zranil muže, který se věnoval kondičnímu běhu. K útoku došlo ve středu večer, tedy po útoku na novináře a před vraždou policistky, které se Coulibaly dopustil ve čtvrtek.

Pachatel si podle všeho běžce vybral jako zkušební terč, než se naplno vrhl do vraždění. Policie našla ve Fontenay-aux-Roses pět nábojnic z pistole typu Tokarev, která byla nalezena v prodejně s košer potravinami, kde Coulibaly držel rukojmí a kde po zásahu policie byl zastřelen.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský voják hlídá židovskou školu v Paříži.

Vzhledem k přetrvávajícímu nebezpečí útoků Francie mobilizovala na 4700 policistů na ochranu všech židovských škol a synagog a od úterý také 10 tisíc vojáků na ochranu dalších citlivých míst v zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám