Hlavní obsah

Kohl se na historickou návštěvu Verdunu pozval sám

Právo, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický snímek z 22. září 1984 zachycuje francouzského prezidenta Françoise Mitterranda a kancléře Spolkové republiky Helmuta Kohla ruku v ruce u památníku padlých ve známé bitvě u Verdunu za první světové války. Záběr obletěl svět jako symbol francouzsko-německého sblížení po II. světové válce.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident François Mitterrand a kancléř Spolkové republiky Helmut Kohl u památníku obětí bitvy ve Verdunu na fotografii z roku 1984

Článek

Světová veřejnost tehdy byla podle německého týdeníku Der Spiegel přesvědčena o tom, že setkání na francouzské půdě a v místě tolik Francouzi uctívaném se uskutečnilo z iniciativy šéfa Elysejského paláce. Po více než třiceti letech od události však zpřístupněná akta z německého ministerstva zahraničí vypovídají o tom, že tomu tak úplně nebylo. Kohl se totiž do Verdunu fakticky pozval sám.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle poznámky na jednom z dokumentů z května 1984 měl kancléř k prezidentovi poznamenat, že „by měl nápad pro podzimní setkání, a sice – zda by se oba státníci nemohli sejít na nějakém vojenském hřbitově“. Mitterrand nebyl proti, a proto Kohl nelenil a už koncem měsíce návrh upřesnil dotazem, zda by si prezident dovedl představit schůzku ve Verdunu.

Mitterrandovi se schůzka hodila

„Nemám námitek,“ zněla odpověď z Paříže.

Pro Kohla bylo pozvání ctí, protože jako vystudovaný historik věděl, že Verdun hraje ve vzpomínkách Francie na první světovou válku mimořádnou roli.

Setkání ve Verdunu se hodilo i Mitterrandovi – neměl totiž v úmyslu pozvat kancléře na červnové 40. výročí vylodění spojenců v Normandii, a tak si souhlasem se schůzkou ve Verdunu zajistil jakousi diplomatickou „náplast“.

Navenek pak oba státníci zdůrazňovali, že Verdun zvolili proto, že Kohlův otec tam za první světové války bojoval a Mitterrand právě tam jako mladý voják v roce 1940 utrpěl zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám