Hlavní obsah

Duchovní vůdce vrahů z Charlie Hebdo pracuje v nemocnici, kam po útoku odvezli oběti

Muž, který měl radikalizovat bratry Kouachiovy, útočníky z redakce týdeníku Charlie Hebdo, pracuje podle francouzského listu Le Parisien na jednotce intenzivní péče nemocnice Pitie-Salpetrier, kam odvezli i oběti střelby z redakce. Ve středu, kdy k atentátu došlo, však neměl službu a později už nedorazil.

Foto: Profimedia.cz

Farid Benyettou na soudní kresbě z roku 2008

Článek

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že dnes 33letý Farid Benyettou od roku 2000 vedl skupinu islamistů, k níž patřili i bratři Kouachiové. Podle Le Parisien byl v 19. pařížském obvodě známou postavou a mešity navštěvoval se svou radikální představou islámu. Rovněž se oblékal jako kazatel a verboval mladé džihádisty k boji v Iráku.

S bratry se poprvé setkal už v roce 2000 a spolu s Chérifem Kouachim byl v roce 2008 odsouzen do vězení za zločiny spojené s terorismem. Propuštěn byl v roce 2011. Prokurátor Jean-Julien Xavier-Rolai, který měl tehdy případ na starosti, Benyettoua označil za „duchovního vůdce“ obou bratrů.

Foto: francouzská policie, Reuters

Chérif (vlevo) a Said Kouachiové

V pátek už nepřišel

Benyettou poté začal navštěvovat kurz pro zdravotnický personál. Kolegové ho popsali jako tichého a pilného studenta.

Podle Parisienu ve středu, kdy záchranáři do nemocnice přivezli oběti střelby v redakci, neměl Benyettou službu, nastoupit měl však v pátek. Vedení nemocnice jej ale ze služby stáhlo.

„Je nepředstavitelné, že by tento muž, jeden z hlavních učitelů bratrů Kouachiových, přijímal oběti svých bývalých žáků,“ řekl listu jeden z lékařů. Podle dalšího není možné, aby práci v nemocnici zastával někdo, kdo byl v minulosti trestán. Mluvčí nemocnice však uvedl, že trestní záznam nemůže nikomu zabránit, aby získal potřebný diplom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám