Hlavní obsah

Francie pátrá po společnici teroristů, stav ohrožení potrvá týdny

Paříž
Aktualizováno

Francouzská vláda v sobotu na dopoledním mimořádném zasedání rozhodla, že nejvyšší stupeň ohrožení bude v pařížské oblasti platit ještě několik týdnů. Bezpečnostní složky i nadále pokračují v rozsáhlém pátrání po údajné spolupachatelce útoků, která je stále na útěku.

Foto: Remy De La Mauviniere, ČTK/AP

Francouzský prezident Francois Hollande a ministr vnitra Bernard Cazeneuve před kanceláří francouzských satirických novin Charlie Hebdo.

Článek

Francouzská vláda v sobotu vyzvala obyvatele, aby zůstali ostražití v souvislosti s teroristickými útoky, při nichž v minulých třech dnech zahynulo v Paříži a okolí 20 lidí včetně teroristů.

V ulicích Paříže, která se připravuje na nedělní pietní shromáždění, jsou tisíce policistů a vojáků. Pro zajištění bezpečnosti nedělního shromáždění, které má vyjádřit jednotu Francouzů proti extremismu, udělá vláda maximum, řekl ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Na shromáždění přijedou evropští státníci

Na shromáždění v centru Paříži se očekává až milión lidí, včetně mnoha evropských státníků. Přijet má i britský premiér David Cameron či německá kancléřka Angela Merkelová, za Českou republiku premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. [celá zpráva]

Cazeneuve vyzval Francouze k mimořádné obezřetnosti, neboť Francie je podle něj vzhledem k situaci nyní "vystavena riziku". V metropoli budou dnes rozmístěny stovky dalších vojáků, kteří rozšíří již tak výjimečný počet příslušníků bezpečnostních sil.

Policie stále pátrá po útočníkově ženě

Policejní pátrání se soustředí na osobu šestadvacetileté Hayat Boumeddieneové, která byla údajně po boku svého partnera Amedyho Coulibalyho, jenž má vedle útoku v košer supermarketu, kde zemřeli čtyři rukojmí, na svědomí i vraždu policistky.

Coulibalyho stejně jako bratry Chérifa a Saida Kouachiovy, kteří zabili 12 lidí při útoku na satirický týdeník, v pátek policie zlikvidovala. Policisté označují Boumeddieneovou za ozbrojenou a nebezpečnou.

Bezpečnostní složky nyní pátrají i po dalších možných komplicích. Podle Cazeneuvea se snaží zjistit, zda byla čtveřice teroristů součástí nějaké větší skupiny. V souvislosti s útoky je nyní ve vazbě pět lidí včetně příbuzných zastřelených teroristů.

Reklama

Související články

Jemenská Al-Káida hrozí útoky ve Francii

Náboženský představitel odnože teroristické sítě Al-Káida na Arabském polostrově na videozáznamu zveřejněném v pátek varoval, že Francie se stane terčem...

Výběr článků

Načítám