Hlavní obsah

Komplicka útočníka z pařížského košer obchodu měla utéct s rukojmími

Francie
Aktualizováno

Zabitím tří teroristů, kteří v Paříži a Dimmertinu-en-Goële drželi rukojmí, rozsáhlá policejní akce nekončí. Pokračuje pátrání po 26leté Hayat Boumeddienové, která je podezřelá, že se podílela na akcích svého muže Amedy Coulibalyho, a měla utéct z obchodu s košer potravinami při osvobozování rukojmích. Podle policie je ozbrojená a nebezpečná. je vyznavačkou extrémního islámu.

Foto: Pařížská policejní prefektura

Hayat Boumeddienová a Amedy Coulibaly

Článek

Policie ji podle serveru Jolpress stíhá kvůli možné spoluúčasti na čtvrteční vraždě policistky Clarissy Jean-Philippové v Montrogue. Coulibaly ji zasáhl a ona svým zraněním podlehla. [celá zpráva]

Podle zdrojů blízkých vyšetřování se Boumedienová, která s Coulibalym žila od roku 2010, také účastnila útoku na košer obchod u stanice metra Port-de-Vicennes. Ve zmatku, který tam panoval, se jí podařilo utéci, když se dostávali na svobodu rukojmí. Původně se uvádělo, že je na útěku už od čtvrtka.

Le Mond však tvrdí, že žena útoku v obchodě přítomna nebyla.

Muslimská radikálka

Boumeddienová se přiklonila k radikálnímu islámu v květnu 2009, uvedl server L´Obs. Kvůli tomu nechala práce pokladní. V následujícím roce si vzala Coulibalyho.Oba v tom roce několikrát navštívili dosouzeného muslimského radikála Djamela Beghála známého jako abú Hamza, který byl v domácím vězení.Za ním jezdil Chérif Kouachi.

V roce 2010 byla vyslýchaná poté, co byl Coulibaly zatčen kvůli pokusu osvobodit z vězení teroristu Smaina Ali Belkacema. Policii potvrdila, že jezdili za abú Hamzou: „Zjistila jsem, že Hamza měl hodně náboženských knih a kvůli tomu jsem se ho přišla zeptat na víru. Byli jsme každý v jiné místnosti a neviděli se.”

Nijak nezastírala svou víru ani plány jet do arabské země, aby se zdokonalila v psaní  arabštiny. Také odmítla odsoudit útoky al-Káidy a zpochybňovala informace západních médii. Podle ni naopak Američané zabíjeli nevinné.

Boumeddienová sdělila policii, že ona i její muž se cvičili ve střelbě z kuše.

Proměny Coulibalyho

Coulibaly byl zastřelen při zásahu členy policejní jednotky RAID. [celá zpráva]

Francouzský prezident Francois Hollande varoval, že zemi budou hrozit další útoky, ale že se země nebojí. Dodal, že útočili fanatici, kteří nereprezentují muslimy.

Útok v košer obchodě odsoudil jako „odporný akt antisemitismu“.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Policisté organizují odchod rukojmích z košer obchodu v centru Paříže

Hlásil se k Islámskému státu

Coulibaly byl Francouz senegalského původu, byl jediným synem, měl devět sester. Drobný zlodějíček a drogový dealer se v roce 2002 účastnil ozbrojené bankovní loupeže v Orleáns. Pak se radikalizoval. Patřil do skupiny, která chtěla z vězení vysvobodit teroristu Smain Ali Belkacema, který zaútočil v roce 1995 v pařížském metru. V tomto případu byli stíhání i bratři Kouachiové, kteří útočili v redakci časopisu Charlie Hebdo. Zatímco ti byli zproštěni obvinění, Coulibaly byl v roce 2013 odsouzen na pět let do vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah v košer obchodě v Paříži (video neobsahuje zvuk)Video: Reuters

Coulibaly se podle francouzské televize hlásil k Islámskému státu. Vraždu policistky sladil s masakrem v redakci časopisu Charlie Hebdo. Řekl to televizi BFN, když držel rukojmí v košer obchodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám