Hlavní obsah

Sestru španělského krále budou soudit kvůli daňovým únikům

– Madrid

Sestra španělského krále Felipeho VI., infantka Cristina, bude muset kvůli podezření z daňových podvodů usednout na lavici obžalovaných. V pátek o tom podle agentury EFE rozhodl vyšetřující soudce José Castro, který zamítl námitky vznesené proti obžalobě princezninými obhájci.

Foto: REUTERS/Daniel Aguilar/Files, Reuters

Španělská infantka Cristina

Článek

Devětačtyřicetiletá Cristina se tak stane prvním členem královské rodiny, který od obnovení monarchie v roce 1975 stane ve Španělsku před soudem. Pokud bude shledána vinnou, hrozí jí až čtyřleté vězení. Skandál se vyšetřuje už čtyři roky a kvůli aktérům mu média věnují velkou pozornost.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Infantka je podle přesvědčení prokurátorů zapletena do finančních machinací svého šestačtyřicetiletého manžela Iňakiho Urdangarina. Ten je podezřelý, že převodem z účtů jím vedené nadace na konta vlastní firmy zpronevěřil s komplici asi šest miliónů eur (téměř 170 miliónů korun).

Bývalý známý házenkář Urdangarin může být podle příslušné sazby trestního zákoníku v případě prokázání viny zbaven svobody až na 19 a půl roku. Termín zahájení procesu zatím stanoven nebyl, ale předpokládá se, že začne ve druhé polovině roku.

Královský dvůr v reakci na prosincové vznesení obžaloby prohlásil, že veškerá rozhodnutí nezávislých soudů plně respektuje.

Cristina nyní žije i s manželem a čtyřmi dětmi ve Švýcarsku, kde pracuje pro nadaci zřízenou španělskou bankou La Caixa bank. Podle letošního nařízení nového krále už ani ona, ani její starší sestra Elena oficiálně nejsou členkami nejužší královské rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám