Hlavní obsah

Polsku se nelíbí chystané české konkurenční akce k osvobození Osvětimi

• Aktualizováno

Polsku se nelíbí konkurenční vzpomínkové akce k 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi, které se připravují v České republice. Napsal to ve čtvrtek polský list Gazeta Wyborcza s odvoláním na polské vládní zdroje. Premiérka Ewa Kopaczová údajně dala svou nevoli najevo v telefonickém rozhovoru s českým kolegou Bohuslavem Sobotkou. Ten tvrzení listu odmítl jako nepravdivé. S Kopaczovou prý vůbec nemluvil.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Bývalý koncentrační tábor Osvětim Birkenau

Článek

„Informace uvedená v polských novinách je nepravdivá, žádný telefonát se stížností polské premiérky neproběhl,” uvedl v reakci Sobotka, který zdůraznil, že akce pořádané českou stranou nejsou konkurenční vůči pietním aktům v Polsku.

„Vzpomínkové akce v polské Osvětimi se přirozeně zúčastní i česká delegace.” připomněl Sobotka.

Pozvánku na vzpomínkové akce v Česku podle českého ministerstva zahraničí dostali zástupci všech 47 zemí, které v roce 2009 během českého předsednictví v Evropské unii podepsaly takzvanou Terezínskou deklaraci, zabývající se odkazem holokaustu. Prezident Miloš Zeman pozval jako představitele jedné ze čtyř vítězných mocností druhé světové války na vzpomínkové akce i ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Češi, kteří nejsou stoupenci ostrých sankcí proti Rusku, dávají Putinovi dárek, když organizují konkurenční oslavy proti těm, které v osvětimském muzeu připravuje Polsko. Je to zvláštní,” citoval polský list nejmenovaného pracovníka kanceláře polské premiérky. Připomněl, že proti Putinově pozvání protestovala i česká Federace židovských obcí.

Gazeta Wyborcza: Kopaczová volala Sobotkovi

„Samotné premiérce Ewě Kopaczové se česká iniciativa nelíbí natolik, že to telefonicky sdělila šéfovi pražského kabinetu Bohuslavu Sobotkovi,” napsala Gazeta Wyborcza.

Souběžně organizované oslavy v Osvětimi proběhnou bez politických projevů, které by podle polského deníku mohly být zneužity ke krátkodobým politickým cílům. Podle mluvčího osvětimského muzea Bartosze Bartyzela promluví na oslavách osvobození osvětimští vězňové. Oslavy vyvrcholí 27. ledna. Složení ruské delegace nebylo oznámeno, Putinova účast je velmi nepravděpodobná. Americký prezident Barack Obama nepřijede stejně jako izraelský prezident Reuven Rivlin. Dorazí Petro Porošenko.

K výročí osvobození Osvětimi se v Praze a Terezíně uskuteční dvoudenní mezinárodní setkání. První den, 26. ledna, by se mělo na Pražském hradě konat fórum parlamentních předáků a význačných osobností, jež se bude mimo jiné věnovat problému antisemitismu a rasismu v Evropě. Druhý den, který připadne na Mezinárodní den památky obětí holokaustu, by je čelní politici měli uctít na Hradě a v Terezíně.

Akci připravuje Evropský židovský kongres, v jehož čele stojí ruský miliardář Vjačeslav Moše Kantor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám