Hlavní obsah

Policejní komando provedlo razii v Remeši, střelci jsou však zatím stále na útěku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzské policejní komando ve středu v noci spustilo operaci na dopadení dvou ze tří podezřelých mužů, kteří měli dopoledne zaútočit na pařížskou redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. Po dvojici pátralo ve čtvrti Croix Rouge v Remeši na severovýchodě Francie, podle dostupných informací však zatím neúspěšně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protiteroristická jednotka v noci pročesávala RemešVideo: Reuters

 
Článek

"Buď se jim podaří uprchnout, nebo vypukne střelba," řekl po zahájení operace agentuře AFP jeden z policistů, který je příslušníkem zásahové jednotky. V Remeši chodil do školy třetí z údajných útočníků, 18letý Hamyd Mourad. Policie v noci oficiálně identifikovala jeho a Saida (34) a Chérifa (32) Kouchaiovy jako pachatele atentátu.

Zásah podle deníku Libération proběhl na třech místech zároveň, dalším z nich bylo město Charleville-Mezieres. Tam byl podle pařížského rozhlasu zadržen příbuzný jednoho z podezřelých a předán k výslechu.

O zásahu v Remeši jsou však rozporuplné informace. Francouzský zpravodajský kanál iTele uvedl, že nešlo o akci, při níž by měli policisté zatýkat, nýbrž o pátrání po stopách DNA a dalších důkazech. Někteří novináři na místě zásahu však měli slyšet přestřelku.

Podle televize NBC, která vychází z informací od dvou vysokých představitelů z amerického ministerstva zahraničí, byl jeden z podezřelých zabit a další dva jsou ve vazbě. Francouzské ministerstvo vnitra však informaci nepotvrdilo.

Foto: Mapy.cz

Podezřelí Said a Chérif Kouaichovi měli spolu s Mouradem v pařížské redakci postřílet osm novinářů. O život přišli také dva policisté. Obětí jejich útoku je celkem dvanáct.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Podle informací francouzské televize BFM TV sledovala policie trojici už v minulosti. V letech 2003-2005 se měla podílet na verbování mladých mužů do řad radikálních islamistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám