Hlavní obsah

Na Ukrajině porušují příměří obě strany, tvrdí OBSE

– Kyjev

Podle mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se situace na východě Ukrajiny opět zhoršuje a příměří porušují obě strany. Ve středu to uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na zprávu OBSE zveřejněnou v úterý večer. Armádní mluvčí Andrij Lysenko oznámil, že armáda přišla v Donbasu během uplynulých 24 hodin o další tři vojáky.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Neoznačené vojenské nákladní vozidlo v centru Doněcku

Článek

Podle údajů, které pozorovatelé OBSE uvedli ve zprávě, bylo během 24 hodin ze 4. na 5. ledna zaznamenáno 69 porušení klidu zbraní dojednaného 9. prosince. Na ukrajinské ozbrojené síly z toho připadá 32 případů a na proruské separatisty zbylých 37.

Nejintenzivnější byla opět střelba kolem doněckého letiště, kde se příměří porušuje prakticky každodenně, ale také v nedaleko ležícím předměstí Doněcku Pisky.

Mluvčí ukrajinských ozbrojených sil Lysenko sdělil, že od středy přišli na východě země o život tři vojáci a jeden utrpěl zranění. Jednu osobu zabil poblíž obce Nikišyno odstřelovač, druhá zahynula při minometné palbě u doněckého letiště a třetí usmrtila palba z ruční zbraně poblíž Pisků.

Tisková služba armádní operace vedené na východě Ukrajiny proti povstalcům ATO informovala, že vesnice Pisky byla v noci sedmkrát terčem palby z ručních zbraní, minometů a děl vzbouřenců v Doněcku.

Reklama

Výběr článků

Načítám