Hlavní obsah

Slováci pomáhají Američanům při ochraně hranic s Mexikem

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenští experti, kteří se podíleli na vybudování schengenské hranice s Ukrajinou, pomáhají ve Spojených státech při ochraně hranic s Mexikem.

Foto: Profimedia.cz

Pohraniční plot, který odděluje území Mexika od Spojených států

Článek

„Slovensko je lídrem v ochraně pozemních hranic, o čem svědčí i fakt, že jsme se stali součástí komise, která se podílí na ochraně mexické hranice v USA. Je to velké vyznamenání,“ uvedl pro agenturu SITA slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Spolupráce s Američany spočívá ve výměně informací a testování technologií. „Jezdí k nám na pár dnů, naši lidé zase k nim. Hledají se nová řešení a přizpůsobují se technologie,“ řekl Kaliňák.

Podle ministra dokázalo Slovensko využít k ochraně východní hranice některé technologie určené původně k vojenským nebo technologickým cílům. „Pro ně je to velmi zajímavé,“ dodal.

Kaliňák potvrdil, že Evropská unie také požádala Slovensko o pomoc při zabezpečování hranic v Chorvatsku a v Černé Hoře. Slovensko podle něj zvládlo zvýšený tlak na východní hranici po vypuknutí krize na Ukrajině. Pomezí je totiž z ukrajinské strany méně střežené, což využívají především uprchlíci z třetích zemí a jejich převaděči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám