Hlavní obsah

Čtyřdenní výstup českých horolezců v Tatrách ukončili záchranáři

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenští a polští horští záchranáři pomáhali v noci na neděli při sestupu dvojice českých horolezců ve Vysokých Tatrách. Hory totiž pokryla ledovka a český pár nedokázal bez pomoci opustit stěnu ve výši 2360 metrů nad mořem.

Foto: Saša Šeflová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Horolezec s kolegyní lezli na severní stěně Rumanova štítu (2428 metrů nad mořem), který je v západní části Vysokých Tater. Pro mrznoucí déšť a souvislou ledovou vrstvu oba uvízli ve výšce 2360 metrů a nedokázali se pohnout z místa. Na slanění do žlebu neměli dost horolezeckého vybavení. Požádali proto o pomoc záchranáře.

Slovenská Horská služba požádala o spolupráci polské kolegy s vrtulníkem. Ten přistál ve Starém Smokovci a na palubu nabral čtyři horské záchranáře s potřebným materiálem. Pro silný nárazový vítr musel vrtulník přistát u Popradského plesa a záchranáři pokračovali pěšky ve velmi komplikovaných podmínkách. Zledovatělé skály střídaly sněhová pole se souvislou ledovou kůrou.

Foto: Slovenská Horská záchranná služba

Místo, kde dvojice českých horolezců uvízla.

Záchranáři nakonec dosáhli vrcholu Romanova štítu, uvízlou dvojici lokalizovali a spustili k nim na laně jednoho záchranáře. Ten pomohl českým horolezcům dostat se k lanu, pomocí něhož se dostali na vrchol. Následně společně všichni sestoupili Zlomiskovou dolinou k Popradskému plesu. Tam se čeští horolezci ubytovali na chatě. Záchranná akce byla ukončena v neděli ve dvě hodiny nad ránem.

Výstup zahájili na Silvestra

Igor Trgiňa, který se zúčastnil záchranné akce, potvrdil, že čeští horolezci se na výstup vydali už na Silvestra. Podle této informace tak strávili v horách za krajně nepříznivých podmínek čtyři dny.

„Na výstup byli dobře připraveni. Měli stan, spacáky i jídlo. Počítali s tím, že tam stráví několik dnů. Zaskočilo je však, že z pátku na sobotu i ve výškách nad 2000 metrů pršelo a padal takový lepkavý sníh. To způsobilo, že celá severovýchodní stěna byla jakoby oblepena asi třícentimetrovou vrstvou ledu,“ cituje Trgiňu server aktuality.sk.

„Kluk, který výstup vedl, zkoušel alternativně nalézat doleva nebo doprava, ale vše by to bylo na hranici ohromného nebezpečí. Neměl totiž šanci udělat si žádné jištění,“ dodal Trgiňa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám