Hlavní obsah

V Maďarsku se třásla země

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvních hodinách nového roku zasáhlo Maďarsko zemětřesení o síle 3,9 stupně Richterovy škály. Přístroje zaznamenaly otřesy především v okolí měst Szécsény a Balassagyarmat na severovýchodě země. S odkazem na maďarské seizmology informace v pátek zveřejnila agentura MTI.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

První otřesy seizmologové naměřili 1. ledna 2015 v sedm hodin ráno. Krátce před polednem pak přišly další o síle 4 stupňů Richterovy škály. Země se pak na severovýchodě Maďarska zachvěla také ve čtvrtek odpoledne a večer. Otřesy už ale byly slabší, dosáhly 2,8 stupně Richterovy škály.

V okolí měst Szécsény a Balassagyarmat byly zaznamenány jen menší škody. V jednom domě popraskala podlaha a byla poškozena omítka dvou dalších domů.

Úřadům lidé nahlásili celkem 57 případů, při kterých zemětřesení způsobilo nějaké škody. Kromě dvou zmíněných měst se objevily také v Salgótarjánu, Pásztóu a Bátonyterenyi.

V obci Magyarnándor museli zasahovat hasiči, protože hrozilo zřícení komínu na jednom z rodinných domů. Hasiči museli komín rozebrat a obyvatelé tak zůstali bez topení. Dočasně se přestěhovali k příbuzným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám