Hlavní obsah

Do Itálie dorazila loď s 970 běženci

Řím
Aktualizováno

Italská pobřežní hlídka v úterý večer převzala kontrolu nad lodí s moldavskou vlajkou převážející 970 uprchlíků včetně dětí a žen, z nichž dvacet je těhotných. Čtyři pasažéři byli mrtví. Italská policie zatkla jednoho člověka podezřelého z pašování. Podle televize Rai News ale pašeráci stačili zřejmě na moři uprchnout, protože italský výsadek ze dvou vrtulníků nenarazil na odpor.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pobřežní stráž zkoumá nákladní loď, která převážela stovky migrantůVideo: Reuters

 
Článek

Nákladní plavidlo Blue Sky M, které původně mířilo do chorvatské Rijeky, se podle mezinárodního systému automatické identifikace lodí přiblížilo do vzdálenosti několika kilometrů od břehů jižní Itálie. Pobřežní hlídka pak manévrovala loď od útesů místního přírodního parku nedaleko přístavu Leuca. Z Tarentu jí byl vyslán naproti remorkér, který ji bezpečně dotáhl do přístavu Gallipoli.

Podle italských médií mají tamní úřady podezření, že převáděči lidí, kteří ovládali loď, ji v mezinárodních vodách opustili a nasměrovali ji na italskou pevninu pomocí autopilota. Policie nicméně ve středu oznámila zatčení jednoho podezřelého. Je možné, že jeho komplici loď opustili již dříve.

Ze satelitního systému monitorování lodí je patrné, že k případné záchraně osazenstva plavidla byly v oblasti zmobilizovány nejméně tři lodi, které podezřelé plavidlo provázely na vzdálenost několika kilometrů.

Mezi běženci je velké množství Syřanů a Kurdů, informovala média.

Signál SOS

Z moldavského plavidla byl několik hodin před tím, než je převzali Italové, u řeckého ostrova Korfu vyslán nouzový signál, ale podle řeckých úřadů byla loď technicky v pořádku. [celá zpráva]

S kapitánem komunikovaly podle řeckých médií vrtulník řecké pobřežní stráže i válečná fregata Navarino. Velitel lodi prý ubezpečil, že nemá žádný problém a že směřuje do Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám