Hlavní obsah

Nové přívaly sněhu dál komplikují dopravu v Evropě

Berlín/Vídeň/Atény
Aktualizováno

Mrazivé počasí a přívaly čerstvého sněhu dál komplikují dopravní situaci nejen ve střední Evropě. Mnichovské mezinárodní letiště už kvůli počasí zrušilo 45 letů. Západorakouské spolkové země hlásí na horách třetí stupeň lavinového nebezpečí. Na severu Řecka klesly teploty až k minus 12 stupňům Celsia a v Bulharsku hlásí tři oběti mrazů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhová bouře v Rumunsku a fronty vozidel ve francouzském průsmyku Col du GalibierVideo: Reuters

 
Článek

Vytrvalé sněžení a teploty pod bodem mrazu přinutily druhé největší německé letiště v Mnichově ke zrušení 45 příletů a odletů, u dalších spojů musí cestující počítat se zpožděním.

Vzhledem k nižšímu vytížení letiště během probíhajících svátků se ale podle mluvčího Roberta Wilhelma daří zpoždění udržovat v rozmezí 10 až 15 minut. Omezení se dotklo hlavně vnitrostátních linek, ale i některých evropských letů.

Rakousko: Lavinu může strhnout jediný lyžař

Sněhová nadílka způsobila komplikace také u našich jižních sousedů. Rakouská horská služba varuje před zvýšeným nebezpečím pádu lavin, obzvláště ve spolkové zemi Salcbursko, v níž se nachází řada lyžařských středisek. Vyhlášen byl varovný stupeň 3, při němž prý lavinu může strhnout i jediný neopatrný milovník zimních sportů.

Foto: Walter Bieri, ČTK/AP

Auta pohřbená pod sněhem ve švýcarském Curychu. Přívaly sněhu způsobují ve střední a západní Evropě potíže v dopravě.

V pohoří Vysoké Taury na jihozápadě Rakouska očekávají meteorologové do středy až půl metru nového sněhu. Až 25 centimetrů napadne prý během příštích 24 hodin ale například i v zemské metropoli Salcburku.

Zima dorazila také do Řecka. Husté sněžení a teploty hluboko pod nulou překvapily především sever země. Na egejských ostrovech vane silný vítr o síle místy až osm z dvanácti stupňů Beaufortovy škály.

Mrazy a rychle přibývající sníh komplikují život i v Bulharsku, kde si nynější úder zimy vyžádal životy tří lidí. Podle místních médií je nejhorší situace na severozápadě země. V závějích tam uvázly stovky aut, mnohé silnice jsou neprůjezdné a vlaky nabírají značné zpoždění. V oblasti města Vidin jsou tisíce obyvatel bez elektrického proudu, protože silný vítr mnohde strhal vedení.

V hlavním městě Sofii mráz poprvé tuto zimu klesl pod minus 13 stupňů. Meteorologové přitom varují, že na Silvestra a na Nový rok bude ještě chladněji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám