Hlavní obsah

Babišova firma skupuje pozemky na východě Slovenska

Právo, ivi

V okolí východoslovenské obce Čaňa údajně skupuje pozemky dceřiná společnost firmy českého ministra financí Andreje Babiše. Majitelé pozemků pro deník Korzár tvrdili, že tím obchází zákon o ochraně půdy před prodejem cizincům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Nabídky k odkoupení nebo pronajmutí půdy dostávají majitelé od společnosti Agrospol Košice se sídlem v obci Ždaňa. Ta je podle deníku dceřinou společností firmy Tajba z obce Čaňa, jež je stoprocentní dceřinou společností českého Agrofertu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Slovenské ministerstvo zemědělství v tom problém nevidí. „Skutečnost, že akcionářem slovenské akciové společnosti je obchodní společnost se sídlem v Česku, nemá vliv na možnost nabytí vlastnictví zemědělské půdy společností Tajba,“ uvedl mluvčí ministerstva Peter Hajnala.

Obavy místních

Místní obyvatelé ale mají ze skupování půdy obavy. „Naší půdy se zmocní cizinec, bude tam chtít něco stavět a zablokuje rozvoj pro lidi. Když vznikne potravinová krize, kde budeme co pěstovat? Co budeme jíst, když Čech řekne nesázet? Co budou jíst naše děti?“ ptá se emotivně paní Mária.

Výrobní ředitel firmy Tajba Ladislav Bittó se snaží tlumit emoce. „Jsme na trhu 15 let a před šesti lety nás koupila česká firma. Dosud jsme se skupování půdy bránili, i když za námi chodili samotní vlastníci. V poslední době se situace změnila, konkurence je velká, a pokud chceme stabilizovat svou výrobní základnu, musíme přistoupit i k nákupu půdy,“ říká.

Stavět nebudeme, slibují

Hlavní náplní činnosti firmy Tajba je prodej hnojiv, osiv, chemie pro zemědělce a nákup rostlinných produktů. „V dceřiných společnostech se věnujeme klasické zemědělské prvovýrobě, pěstujeme obilí, olejniny a pícniny. Také v Čani, na pozemcích, o které máme zájem, budeme pouze pěstovat. Určitě na této zemědělské půdě nic jiného nevznikne, ani se zde nebude stavět,“ dodává Bittó.

Obyvatelům, kteří nabídku k odkoupení nebo k pronájmu půdy dostali, se nelíbí ani nabízená cena 38 centů (10 Kč) za metr čtvereční. Bittó tvrdí, že cena je vyšší než v jiných regionech SR. „Není pravda, že dostáváme peníze od Agrofertu z Prahy. Na koupi pozemků si bereme úvěr. Agrofert nám pouze schvaluje investiční záměry,“ dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám