Hlavní obsah

Letoun s porouchaným podvozkem bezpečně přistál u Londýna

– Londýn • Aktualizováno

Dopravní letoun britské společnosti Virgin Atlantic v pondělí po problémech s podvozkem bezpečně přistál na londýnském letišti Gatwick, kam se musel vrátit. Dopravce informoval, že stroj provedl „nestandardní přistání”. Boeing 747 s 447 pasažéry a 15 členy posádky na palubě nad letištěm před nouzovým přistáním dlouze kroužil.

Foto: Gareth Fuller, ČTK/AP

Dopravní letoun společnosti Virgin Atlantic přistál po problémech s podvozkem na londýnském letišti Gatwick.

Článek

Let VS43 do Las Vegas „se vrátil na letiště Londýn-Gatwick kvůli technickému problému na jednom z podvozků“, uvedla firma Virgin Atlantic.

Zpravodajské televize předtím ukazovaly záběry letounu s nedostatečně vysunutým podvozkem, jak krouží nad letištěm. Stanice Sky News následně přinesla záběry letounu na ranveji. Ten přistál bezpečně a poměrně hladce.

Letiště Gatwick bez dalších podrobností uvedlo, že několik pasažérů utrpělo nezávažná zranění. Incident kromě toho způsobil značné komplikace v provozu letiště, jehož jediná ranvej byla na více než tři hodiny uzavřena, protože na letounu se prováděla prohlídka. Odlety byly zrušeny a přilétající stroje byly odkloněny na jiná letiště. Letiště Gatwick uvedlo, že „bude nějakou dobu trvat”, než se provoz vrátí k normálu.

Letoun z Gatwicku podle agentury AP startoval kolem 11.45 (12.45 SEČ) a vrátil se po zhruba čtyřech hodinách.

Jeden z cestujících, Mike Kaufman, podle agentury AP řekl, že posádka během incidentu zůstala v klidu a postupovala profesionálně.

„Všichni posádce po přistání mohutně tleskali,“ řekl Kaufman stanici Sky News krátce po riskantním přistání. „Nemohu se dočkat, až se dostanu do terminálu a dám si gin s tonikem,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám