Hlavní obsah

Do Itálie o vánočním týdnu dorazilo tisíc uprchlíků

Do Itálie letos dorazilo na 170 tisíc uprchlíků. Mnozí volí nebezpečnou cestou Středozemním mořem a Itálie musí často přetíženým plavidlům poskytnout pomoc. Nejinak tomu bylo ve vánočním týdnu, kdy do země dorazila další tisícovka běženců. Italský tisk ale nejvíc zajímá osud nigerijské matky, která porodila o svátcích syna na palubě lodi italského námořnictva Etna.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Italští námořníci u člunu s uprchlíky z Libye nedaleko Tripolisu

Článek

Dítě bylo ještě na lodi pokřtěno a kmotrem mu byl kapitán plavidla. Osmadvacetiletá Nigerijka nastoupila cestu 23. prosince v Libyi ještě s patnáctiměsíční dcerou Destiny. Její manžel se dvěma syny zůstal v Alžírsku.

Loď s uprchlíky se dostala do problémů jižně od ostrova Lampedusa a imigranty si rozebrala plavidla italského námořnictva. Etna vzala na palubu asi 300 lidí, mezi nimiž byla těhotná Nigerijka.

Na palubě byla gynekoložka Maita Sartoriová, která večer 25. prosince zjistila, že začal porod. "Matka byla úžasná, poradila si sama, my jsme jenom dohlíželi. Mluvili jsme s ní anglicky," řekla Sartoriová.

Letos cestu do Evropy nepřežilo přes 3400 běženců. Jedním z nich byl tento týden muž, který se nadýchal zplodin z motoru člunu, upadl do bezvědomí a utonul v několika centimetrech vody na dně plavidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám