Hlavní obsah

Kyjev: Povstalci ustupují od frontové linie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Od frontové linie na východoukrajinském Donbasu se o víkendu stáhla hlavní část povstaleckých jednotek, oznámil v pondělí ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk. Podle jeho slov od linie příměří ustoupili především ruští dobrovolníci a příslušníci ruské armády. V některých oblastech podél linie klidu zbraní ale další povstalecké jednotky zůstávají.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci při bojích se separatisty u Ilovajsku. Archivní snímek

Článek

"Během víkendu byl v Luhanské a Doněcké oblasti zaznamenán odchod základní části jednotek ruských a teroristických vojsk od linie dotyku s ukrajinskými vojsky," citoval z Tymčukovy analýzy ukrajinský zpravodajský server Cenzor.

Povstalecká vojska nicméně v několika sektorech na svých pozicích zůstávají. Jde zejména o zhruba čtyřicetikilometrový úsek mezi městy Lysyčansk a Pervomajsk v Luhanské oblasti a některé sektory fronty u Doněcku a měst Telmanove a Novoazovsk v Doněcké oblasti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Kovář Viktor Michaljov nosí zbytky munice do své dílny ve východoukrajinském Doněcku.

Podle Tymčuka, jehož informace z míst bojů jsou většinou poměrně přesné, z fronty ustoupily zejména ruské jednotky, zatímco oddíly proruských radikálů zůstaly v místech silnějšího soustředění oddílů ukrajinské armády.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Lidé procházejí v Kyjevě kolem zbytků nevybuchlé rakety. Střelu odpálenou proruskými povstalci na východě země převezli do ukrajinské metropole jako symbol probíhajícího konfliktu.

Oficiální armádní zdroje informaci o stahování povstaleckých jednotek zatím nepotvrdily. Zpráva ukrajinské armády o bojích za posledních 24 hodin hovoří o lokálních přestřelkách u obcí Slovjanoserbsk, Frunze a Krymske v Luhanské oblasti a dílčích bojích u města Debalceve v Doněcké oblasti.

Šest útoků povstaleckých vojsk zaznamenali ukrajinští vojáci i v areálu doněckého letiště.

Od počátku proruského povstání v polovině dubna zahynulo na Donbasu podle odhadů přes 4700 lidí, z velké části civilistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kyjev si se separatisty vyměnil seznam zajatců

Kyjev si s donbaskými separatisty vyměnil seznam zajatců, které obě strany v rámci dohody o urovnání krize hodlají propustit na svobodu. Oznámil to ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám