Hlavní obsah

Ceausescu v roce 1989 namířil rakety na maďarskou jadernou elektrárnu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

V létě roku 1989 měl rumunský diktátor Nicolae Ceausescu připravovat raketový útok na maďarskou jadernou elektrárnu ve městě Paks. Podle agentury MTI to v pátek uvedl novinář Árpád Szőczi při představení své knihy Temešvár - opravdový příběh vypuknutí rumunské revoluce. Tuto informaci novinářům potvrdil i tehdejší maďarský premiér Miklós Németh.

Foto: Profimedia.cz

Nicolae Ceausescu v říjnu 1989. O dva měsíce později jeho režim padl.

Článek

V roce 2013 nalezl autor v archivu zprávu maďarských tajných služeb, která upozorňuje na umístění raket vojenskou základnu u Temešváru. Rakety mělo Rumunsko získat od Číny přes nejmenovanou arabskou zemi. Tyto rakety měly být následně namířeny na atomovou elektrárnu Paks.

Expremiér Németh rovněž potvrdil, že Maďarsko už od roku 1988 spolupracovalo s rumunským generálem Victorem Athanasiem Stanculescem, který podle historiků sehrál klíčovou roli v pádu Ceausescova režimu. Tehdejší maďarský ministr obrany Ferenc Kárpáti se v létě 1988 domluvil se Stanculesem, že pokud v Rumunsku vypuknou nepokoje, budou spolupracovat.

Maďarská tajná služba měla v roce 1989 spolupracovat s rumunskou armádou, která přešla na stranu povstání. Szőczi nevylučuje, že mezi osmi neznámými oběťmi prosincové střelby v Temešváru mohou být i členové maďarské tajné služby.

Foto: PICTURE ALLIANCE/Votava, ČTK

Otevírání hranice mazi Maďarskem a Rakouskem v srpnu 1989.

Rumunsko a Maďarsko byly spojenci v rámci Varšavské smlouvy, ale vztahy obou zemí nebyly dobré. Ceausescu nezacházel zrovna v rukavičkách s miliónovou maďarskou menšinou a obával se, že reformy proniknou z Maďarska i do jeho země a mohou ho připravit o moc. Rumunského diktátora v létě 1989 zneklidnilo otevření železné opony na maďarsko-rakouské hranici a zářijové propuštění tisíců občanů Německé demokratické republiky na Západ přes kdysi přísně střeženou hranici.

Ukázalo se, že rumunský diktátor se obával oprávněně. V polovině prosince 1989 začaly masové demonstrace v Temešváru na podporu kritika Ceausescova režimu maďarského kněze László Tőkése. 17. prosince zahájily bezpečnostní složky palbu do demonstrantů. I v dalších dnech se ve městě ozývala střelba a doposud není známý přesný počet obětí. V Bukurešti se 22. prosince konala masová demonstrace proti režimu. Ceausescu se ještě pokusil k lidem promluvit, ale nikdo ho už neposlouchal.

Diktátor uprchl společně s manželkou na palubě vrtulníku. Vzápětí však byl Ceausescu a jeho manželka zadrženi. V ulicích Bukurešti se ještě bojovalo, když 24. prosince mimořádný vojenský soud vynesl rozsudek smrti na Ceausescem a jeho manželkou, kteří byli vzápětí popraveni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám