Hlavní obsah

Na Ukrajině zahynulo pět vojáků, přepadení čelil prapor Ajdar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Situace na Ukrajině se zhoršila, navzdory domluvenému klidu zbraní, který panuje od 9. prosince, zahynulo pět vojáků a dalších sedm bylo zraněno. Jde o nejhorší bilanci za několik týdnů.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ukrajinští vojáci u obreněného transportéru

Článek

„Během poslední 24 hodin jsme přišli o pět ukrajinských vojáků. Ještě sedm dalších bylo zraněno,“ řekl mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Podle něj ale stále není situace tak špatná, jako před domluveným klidem zbraní. „Nemůžeme říci, že se situace vyhrocuje. Nyní (separatisté) pálí jen z ručních zbraní, nepoužívají tanky či dělostřelectva,” uvedl.

Útoku čelil i dobrovolnický prapor Ajdar, který oznámil, že padli dva jeho příslušníci.

„Naši bojovníci se střídali na hlídce v oblasti Starého Ajdaru, když byli napadeni.

Útočníci na ně házeli granáty. Následkem toho máme dva mrtvé, jednoho vážně zraněného ve stabilním stavu, jednoho se zraněným obličejem a jednoho s lehkým zraněním ruky,“ řekla agentuře Ukrinform mluvčí praporu Julija Jevdokymová. Popřela, že by další tři bojovníci Ajdaru byli zabiti při útoku separatistů na nemocnici ve Ščastě. Šlo o fámu, ani nemocnice nebyla napadena.

Ajdar patří k nejradikálnějším praporům a je často označován za militantní. Připisují se mu i nezákonná zadržování lidí a rabování.

Potyčky o pár hodin předcházely dohodnuté videokonferenci, na níž by se zástupci Kyjeva a separatistů měli dohodnout na datu dalšího kola mírových jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám