Hlavní obsah

Wilders půjde k soudu za podněcování k nenávisti

Haag

Nizozemský poslanec Geert Wilders bude soudně stíhán pro podněcování k nenávisti. V březnu na setkání s voliči prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka. Od té doby je poslanec terčem kritiky.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Geert Wilders

Článek

„Méně, méně, méně,” skandovali vloni v březnu u Haagu Wildersovi stoupenci, když se jich na setkání zeptal, zda chtějí více, nebo méně Maročanů v tomto městě. Wilders prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka. „Postarám se o to,” slíbil davu

Šéf parlamentní krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV), která vede v místních průzkumech veřejného mínění, bude obviněn z rasového urážení skupiny obyvatel a podněcování k diskriminaci a nenávisti.

Kvůli výroku se hned stal v zemi terčem bezprecedentní vlny kritiky a žalob. Několik významných členů PVV dokonce stranu kvůli tomu opustilo.

Jeho slova odsoudil i premiér

Po rozruchu kolem Wildersova napadení obyvatel marockého původu, kterých v Nizozemsku žije kolem 370 tisíc, PVV přišla nejspíš i o některé voliče.

Wildersova slova na adresu Maročanů vzápětí odsoudil i premiér Mark Rutte a řada dalších politiků. „Wilders skutečně překročil meze a měl by se za to stydět,” uvedlo v otevřeném dopise vedení soukromé televizní stanice RTL.

Wilders, který v minulosti provokoval především výpady proti muslimům a islámu, veškerou kritiku odmítl. „Neřekl jsem nic špatného, ničeho nelituji a nikomu se za nic omlouvat nebudu,” prohlásil na jaře kontroverzní politik.

Reklama

Výběr článků

Načítám