Hlavní obsah

Češka, jíž norské úřady odebraly syny, podala v Norsku žalobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Právníci Češky Evy Michalákové, které norské úřady před třemi lety odebraly dva syny, podali u norských soudů nový návrh na přezkoumání rozhodnutí tamní sociální služby. Cílem je, aby se děti vrátily k matce. Žaloba proti tamním úřadům je klíčová pro to, aby Česko mohlo na Norsko v této záležitosti zvýšit diplomatický tlak. Napsala to ve čtvrtek Mladá fronta Dnes (MfD).

Foto: Josef Koukal , Právo

Demonstrace za navrácení českých dětí v Norsku matce

Článek

O žalobě na norskou sociální službu deník informoval český právní zástupce Michalákové Pavel Hasenkopf. Norská sociální služba odebrala českému páru syny Davida a Denise v květnu 2011 po udání z mateřské školy pro podezření z pohlavního zneužívání. Policie vyšetřovala otce chlapců a později i matku, vyšetřování ale zastavila a obvinění nepadlo. Přesto norské úřady v únoru 2012 rodiče zbavily práva na péči. Děti se dostaly ke stálým pěstounům, každé teď žije v jiné rodině.

Podáním nového návrhu podle MfD podmínil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zvýšení tlaku svého úřadu na norskou stranu. Hasenkopf napsal Zaorálkovi dopis, v němž požaduje, aby ministr dál aktivně pracoval na návratu dětí do Česka. A to i v případě, že by norské soudy požadavky Evy Michalákové znovu odmítly, píše deník.

Ve Štrasburku stížnost odmítli

Matka nyní může syny vidět dvakrát ročně po dvou hodinách. Norské soudy její dřívější odvolání odmítly, loni v listopadu se obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Soud její stížnost nepřijal.

Do případu dvou českých chlapců se zapojila i Sněmovna. Chce po vládě, aby požádala norský kabinet o vysvětlení, proč hoši stále zůstávají v norských pěstounských rodinách. Pokud by norská strana nechtěla s českou stranou spolupracovat na svěření chlapců do péče jejich příbuzných, má vláda vyvinout maximální úsilí, aby se bratři vrátili do Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám