Hlavní obsah

Jednání o míru na Ukrajině mají pokračovat

Varšava/Moskva

Nové kolo třístranných rozhovorů o míru na Ukrajině by se v běloruském hlavním městě Minsku mělo uskutečnit v neděli. Ve středu to podle agentury Reuters prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko během své návštěvy Polska. Agentura Interfax doplnila, že po těchto jednáních mají následovat rozhovory v širší, tzv. normandské skupině.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Je naděje, že zasedání tříčlenné kontaktní skupiny v Minsku se uskuteční v neděli,“ řekl Porošenko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O tom, že by rozhovory Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) měly pokračovat ještě letos, se hovořilo už dříve.

Bezprostředně po této schůzce by mělo následovat jednání v tzv. normandském formátu. Skupinu tvoří prezidenti Ruska, Ukrajiny a Francie a německá kancléřka. Prezidenti Vladimir Putin, Francois Hollande a kancléřka Angela Merkelová se na tom podle Interfaxu shodli v telefonickém rozhovoru v noci na středu.

Na Ukrajině bylo minulý týden obnoveno křehké příměří. Jeho naplnění má být jedním z mezikroků k mírové dohodě v Donbasu. Plán byl v Minsku dohodnut na počátku září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám