Hlavní obsah

V Rusku zadrželi jednoho z organizátorů teroristického útoku na divadlo

Moskva

Dvanáct let po útoku čečenských teroristů na moskevské divadlo Dubrovka se v Rusku podařilo zadržet 41letého Čečence Chasana Zakajeva. Uvedl to ve středu list Kommersant s odvoláním na trestněprávní úřady. Zakajev je považován za jednoho z organizátorů brutálního útoku z října 2002.

Foto: Profimedia.cz

Obrněný transportér při zásahu proti teroristům v Dubrovce

Článek

„Chasan Zakajev se jeví, spolu se Šamilem Basajevem a Gerichanem Dudajevem, jako jeden z organizátorů teroristického činu v Dubrovce. Kde a kdy byl zadržen příslušníky FSB, odmítly úřady na ochranu práva sdělit,“ uvedl List Kommersant.

Zakajev podle vyšetřovatelů pomáhal útok plánovat a také obstaral zbraně a trhaviny. Je stíhán za přípravu teroristického činu, pokus o zabití, sestavení organizované skupiny a účast na činech proti společnosti. Čečenec, kterému hrozí doživotní vězení, veškerou vinu popírá.

Jeho advokát Sulejman Ibragimov se k vyšetřování odmítl vyjádřit. „Jakmile jsem se zapojil do případu, vyšetřovatel mě nechal podepsat, že nezveřejním nejen materiály z předběžného vyšetřování, ale žádné informace o případu.“

Soud prodloužil vazbu

Ibragimov naznačil, že některá opatření vůči jeho klientovi nejsou adekvátní. Moskevský soud mu už prodloužil vazbu do 18. února.

„Rád bych připomněl, že šest lidí podílejících se na teroristickém činu bylo odsouzeno k dlouhým trestům vězení, 40 teroristů bylo zabito při útoku a mezinárodní zatykač je vydán už jen na jednoho spolupachatele Gerichana Dudajeva,“ řekl předseda ruského vyšetřovacího výboru Vladimir Markin.

Divadlo 23. října 2002 přepadlo komando čečenských teroristů vedené Movsarem Barajevem. Tři dni v něm zadržovali zhruba 850 diváků muzikálu jako rukojmí. Při osvobozovací akci ruských speciálních sil zahynulo 129 rukojmích a 41 útočníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám