Hlavní obsah

Belgie se rozloučila s královnou Fabiolou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Belgie se v pátek rozloučila s bývalou královnou Fabiolou, vdovou po někdejším králi Badouinovi, která zemřela minulý týden ve věku 86 let. Pohřbu se účastnili také monarchové z jiných zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Belgie se loučí s královnou FabiolouVideo: Reuters

 
Článek

„Přišel jsem vzdát hold ženě, která byla velmi blízko lidu, takže jsem měl pocit, že jsem ji znal. A také proto, že královská rodina je pro jednotu Belgie důležitá,“ citovala agentura AFP muže, který přišel k bruselské katedrále sv. Michala a Guduly, kde se uskutečnil smuteční obřad.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ceremonie a následného odpoledního pohřbu u zámku Laeken severně od Bruselu se zúčastnili belgický král Philippe a královna Mathilde i řada dalších monarchů včetně japonské císařovny Mičiko, bývalého španělského krále Juana Carlose a lucemburského velkovévody Henriho.

"Její srdce tlouklo stejným tepem jako naše srdce," řekl v katedrále kardinál Godfried Danneels. Dodal, že panovnici se podle něj podařilo spojovat zcela rozdílné lidi: "Byla skromná a zároveň elegantní."

Foto: Yves Herman, Reuters

Král Philippe a královna Mathilde (vpravo) na smutečním obřadu za zesnulou královnou Fabiolu

Fabiola pocházela ze španělského šlechtického rodu a než potkala svého budoucího manžela a krále Badouina, pracovala ve vojenské nemocnici v Madridu. Měla diplom zdravotní sestry Červeného kříže.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Belgická královna Fabiola na fotografii z roku 2004

Badouin, syn krále Leopolda III., vládl v letech 1951 až 1993. Trůn po něm převzal jeho bratr Albert II., který se ho vzdal loni v červenci ve prospěch svého syna Phillipa.

Fabiola se po odchodu z trůnu věnovala charitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřela belgická královna Fabiola

Ve věku 86 let v pátek večer zemřela belgická královna Fabiola, vdova po někdejším králi Baudoinovi. S „nesmírným zármutkem” to oznámil královský palác,...

Výběr článků

Načítám