Hlavní obsah

CIA zaplatila Polsku, aby přijímalo podezřelé z terorismu

Novinky, ČTK, Pavol Minárik
Varšava

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zaplatila Polsku značnou sumu peněz, aby přijímalo další podezřelé z terorismu. V roce 2003 hrozila Varšava, že je přestane přijímat do tajné americké věznice na polském území. Podle agentury Reuters to vyplývá ze zprávy o výslechových metodách CIA zveřejněné v úterý Senátem USA.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V 480stánkovém dokumentu jsou sice názvy zemí začerněny, z kontextu je však podle Reuters i polských médií zřejmé, že jeho významná část je věnována věznici na polském území.

Polští představitelé svolili po teroristických útocích z 11. září 2001 umístit zařízení CIA z důvodu udržení dobrých vztahů s Washingtonem. Kvůli obavám z nelegálních praktik však v roce 2003 odmítli přijímat další vězně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dohoda o umístění zadržovacího zařízení CIA v zemi vedla k mnoha trvalým neshodám mezi zemí a CIA,” uvádí zpráva s tím, že neshody musela překonat intervence amerického velvyslance u polského vedení. Ambasador podle zprávy dojednal zaplacení „miliónů dolarů” (číslovka označující jejich počet je rovněž začerněna), načež Varšava své rozhodnutí přehodnotila a přijala další vězně.

Polský zpravodajský web Dziennik.pl napsal, že zpráva potvrzuje dřívější informace o 15 miliónech dolarů, které vedení země obdrželo za to, že USA poskytlo pro vytvoření věznice armádní středisko polské zpravodajské služby u vsi Stare Kiejkuty. Její existenci uznal i dřívější verdikt Evropského soudu pro lidská práva.

Polská ústava zcela zakazuje mučení či jakékoli nelidské zacházení. Podle zprávy byla přitom v Polsku mučena řada vězňů, například Palestinec abú Zubajdá podezřelý z organizování cest pro špičky Al-Káidy v Afghánistánu.

Polští obhájci lidských práv v dokumentu vidí další důkaz o tom, že na polském území docházelo k jejich vážnému porušování. „Ve velké míře zradili za peníze polskou ústavu a všechny hodnoty, které jsou s ní spjaty,” řekl na adresu tehdejších polských představitelů viceprezident varšavské Helsinské nadace pro lidská práva Adam Bodnar.

Polské vedení existenci věznice popírá

Vedení CIA odmítlo zprávu komentovat, představitelé tehdejší polské vlády existenci věznice vytrvale popírají. „Pokud jde o teze zprávy, že polská zpravodajská služba jednala tak či onak za peníze, tak to je jednoduše pomluva,” reagoval v rozhovoru s televizí TVN24 tehdejší premiér Leszek Miller.

Zveřejnění zprávy kritizoval: „Všichni se dnes sklánějí před osudy teroristů, hovoří o jejich právech, ale nikdo nehovoří o právech obětí, jak to dělám já.“ Podle něj zpráva nic nemění na podstatě věci, že „na jedné straně jsou náboženští fanatici, kteří na celém světě páchají nejbezohlednějším způsobem teroristické činy, a na druhé my, tedy svět, který chtějí tito teroristé zničit”.

Podle něj zpráva nic neříká o věznicích CIA v Polsku. Přiznal, že Polsko dostalo i peníze, podle něj to ale nebylo za využití prostoru ve Starých Kiejkutach: „Taky došlo k finančním transakcím, ale na za zpřístupnění prostorů CIA.“

Současná šéfka vlády Ewa Kopaczová již před zveřejněním zprávy řekla, že její závěry nebudou mít vliv na vztahy obou zemí. Americký prezident Barack Obama ji upozornil na možné důsledky zprávy pro polsko-americké vztahy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám