Hlavní obsah

Klid zbraní se na Ukrajině ctil

Kyjev
Aktualizováno

V úterý na Ukrajině až na výjimky utichly boje. Obě strany zmiňují jen drobnější porušování příměří. Podle provládních zdrojů podnikli separatisté 17 útoků, ale slabších. Vzbouřenci tvrdí, že ukrajinské síly útočily třikrát. Ostřelování armádních pozic podle Kyjeva pokračuje. Není jasné, zda bude dohoda o klidu zbraní dál platit.

Foto: Balint Szlanko, ČTK/AP

Obyvatelé Doněcku odvážejí trosky.

Článek

Mluvčí ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko v Kyjevě novinářům řekl, že ostřelování pozic ukrajinské armády na Donbasu pokračovalo i ve středu dopoledne: „Pokrok je patrný, ale střelba neutichá. Dnes bylo zaznamenáno deset incidentů.”

Na otázku, zda bude úterní „den klidu” trvat i v dalších dnech, nedokázal odpovědět. Zastavení palby má projednat kontaktní skupina složená z představitelů Kyjeva, Moskvy, povstaleckých lidových republik a zástupců Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Jednat by měla ve čtvrtek nebo v pátek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle zprávy doněckých separatistů ukrajinská armáda v úterý zastavila dělostřeleckou palbu, ale třikrát napadla povstalecké jednotky v Doněcké a Luhanské lidové republice střelbou ze samopalů a granátometů.

Podle středeční bilance štábu ukrajinské protipovstalecké operace ATO podnikli separatisté sedmnáct útoků na postavení ukrajinské armády u měst Doněck, Luhansk a Debalceve.

Jednotky ukrajinských ozbrojených sil údajně na ostřelování ze strany separatistů neodpovídaly. Palba vedená z povstaleckých pozic měla zasáhnout i civilní objekty, zraněno bylo sedm lidí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Klid zbraní se využil v Doněcku k opravě rozvodné sítě poškozené boji.

Útoky vzbouřenců se podle ukrajinského bezpečnostního experta Dmitra Tymčuka soustředily na oblast města Debalceve v Doněcké oblasti a na samotné město Doněck, kde vládní vojsko drží mezinárodní letiště. Separatisté na postavení ukrajinské armády pálili z lehčích zbraní, většinou ze samopalů a minometů.

Vyhlášeného klidu zbraní zároveň využili k intenzivnímu přeskupení sil, zejména u Doněcku a měst Horlivka a Jasynuvata, uvedl Tymčuk. I informace povstaleckých zdrojů se zmiňuje o masivních přesunech nepřátelských vojsk.

Foto: Balint Szlanko, ČTK/AP

Ukrajinec v Doněcku míjí kráter po výbuchu minometného granátu

V Doněcku klid zbraní využili i k opravě poškozených elektrorozvodných zařízení, aby obnovili dodávky elektrické energie.

Atentát v Oděse

V noci otřásl jihoukrajinskou Oděsou mohutný výbuch, který poničil jednu z budov v centru města. V objektu je podle agentury Unian středisko pro nábor dobrovolníků do ukrajinské Národní gardy.

K explozi došlo v 1.36 místního času v přízemí, kde sídlí organizace Dobrovolnická setnina Daliji Severinové. Podle ní nějaká žena se zakrytým obličejem nechala u kanceláře balíček, uvedla Ukrajinska pravda. Exploze nikoho nezranila, dům je ale podle svědků značně poškozen.

Reklama

Výběr článků

Načítám