Hlavní obsah

Kvůli sporům s USA hrozí Orbán vyhazovem šéfce daňové správy

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Pokud šéfka maďarského daňového úřadu Ildikó Vidaová nepodá žalobu na amerického chargé d´affaires v Budapešti André Goodfrienda, bude odvolána. Varování zaznělo z úst maďarského premiéra Viktora Orbána. Američané začátkem listopadu zakázali Vidaové a pěti dalším maďarským vládním úředníkům vstup na území USA kvůli podezření z korupce.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Orbán v projevu před poslanci parlamentu rovněž uvedl, že Goodfriend by se neměl skrývat za diplomatickou imunitu a měl by objasnit pozadí skandálu, při němž Spojené státy z důvodu údajné korupce zakázaly vstup na své území šesti maďarským státním úředníkům.

„Americký diplomat obvinil šéfku daňového úřadu z korupce. Podle maďarského právního řádu je toto tvrzení žalovatelné. To očekávám od šéfky daňového úřadu,“ uvedl Orbán. „Pokud tak neučiní, odvolám ji,“ dodal premiér.

Foto: MTI

Ildikó Vidová

Orbán upozornil, že pokud by se prokázala korupce, šéfka daňového úřadu může skončit ve vězení. „Pokud se však u soudu prokáže, že tvrzení amerického diplomata jsou nepravdivá, bude to mít následky,“ varoval.

Opoziční poslanec a právník Gergely Bárándy však tvrdí, že takový spor není možný. Jediným řešením by podle něj bylo, kdyby Vidaová požádala o víza na americké ambasádě.

Ať se k tomu postaví jako chlap

„Pokud americký diplomat obvinil státního úředníka z korupce, nemůže se ukrývat za diplomatickou imunitu. Ať se k tomu postaví jako chlap a obhájí svá tvrzení,“ reagoval Orbán.

Vidaová podle agentury MTI uvedla, že „učiní potřebná opatření“. Své kroky však nekonkretizovala.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v televizi M1 řekl, že pokud by maďarský velvyslanec postupoval podobně, jako americký chargé d´affaires v Budapešti, vyzval by ho, aby se vzdal diplomatické imunity a před místním soudem dokázal svá tvrzení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám