Hlavní obsah

O situaci v Donbasu se má jednat v pátek, vymění se zajatci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck

Na východě Ukrajiny, kde od úterý platí nové příměří, se připravuje zatím největší výměna zajatců. Mělo by se jednat o nejméně 200 lidí, uvedli povstalci. Na středeční videokonferenci by se měla dojednat páteční schůzka znepřátelených stran.

Foto: Profimedia.cz

Zástupce separatistů Denis Pušilin

Článek

Největší výměnu zajatců oznámil v úterý v Doněcku vicepremiér samozvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin: „Výměna (zajatců) se připravuje. Pokud neproběhne podle zásady všichni za všechny, mohlo by jít aspoň o 200 až 300 lidí.”

Obě strany intenzivně sepisují seznamy vězněných a řeší se rovněž technické okolnosti výměny. Připravovaná akce by mohla navázat na zastavení palby, které v úterý na Donbasu vstoupilo v platnost. Kyjev i separatisté podle dostupných informací zatím klid zbraní dodržují. [celá zpráva]

Ukrajinský zpravodajský server Cenzor s odvoláním na tajnou službu SBU uvedl, že jako rukojmí či válečné zajatce separatisté zadržují 684 Ukrajinců: „Vojáků je v zajetí 181, nezvěstných evidujeme 1600.”

Jednání o krizi se čeká v pátek

Členové kontaktní skupiny, která má v běloruské metropoli Minsku dojednat kroky k trvalému urovnání krize na Donbasu, uspořádají ve středu videokonferenci, při níž se dohodnou na dalších krocích. Novinářům v Doněcku to řekl v úterý zástupce separatistů na minských jednáních Denis Pušilin. Podle předpokladů ukrajinského i ruského tisku by se kontaktní skupina měla sejít v pátek.

Schůzka v Minsku se původně měla uskutečnit v úterý při příležitosti nově vyhlášeného příměří. Podle povstalců ale vázla dohoda o programu, protože vzbouřenci požadovali odvolání hospodářské blokády, kterou vůči Donbasu zavedl Kyjev. Separatisté požadují hlavně obnovení výplaty sociálních dávek a důchodů pro obyvatele „lidových republik” v Doněcké a Luhanské oblasti.

Minská kontaktní skupina se poprvé a zatím naposledy sešla v běloruské metropoli 5. září, kdy dohodla klid zbraní mezi ukrajinskou armádou a vzbouřenci. Jejími členy jsou kromě zástupců povstaleckých lidových republik i představitelé Ruska a Ukrajiny, jednání zprostředkují zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Zářijové příměří ale žádná z bojujících stran nedodržovala, a proto ukrajinský prezident Petro Porošenko minulý čtvrtek navrhl nové jednání v Minsku. Kroky k trvalému uklidnění má podpořit úterní „den klidu” na Donbasu, kdy by se vojáci i povstalci měli zdržet bojových akcí.

Podle Pušilina má středeční videokonference zahrnovat čtyři hlavní témata: „Je to další dodržování příměří a stažení těžkých zbraní, dále výměna zajatců, odvolání ekonomické blokády Donbasu a oživení zákona o zvláštním statusu povstaleckých území.” Zákon, který přiznával zónám ovládaným separatisty značnou míru autonomie, Porošenko počátkem listopadu zrušil v reakci na místní volby, které uspořádali separatisté přes odpor Kyjeva.

Reklama

Výběr článků

Načítám