Hlavní obsah

Vměšují se do záležitostí jiných zemí, obvinila Rusko Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová obvinila Rusko, že zasahuje do vnitřních záležitostí mnoha zemí, které usilují o sblížení s Evropskou unií. Merkelová to prohlásila v rozhovoru pro dnešní vydání německého deníku Die Welt.

Foto: Hannibal Hanschke , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Moldavsko, Gruzie a Ukrajina jsou tři země v našem východním sousedství, které přijaly svrchovaná rozhodnutí podepsat asociační dohodu s Evropskou unií,” řekla Merkelová.

„A Rusko se podílí na problémech ve všech těchto třech zemích,” dodala a poukázala přitom na takzvané zamrzlé konflikty v Podněstří, Abcházii, Jižní Osetii i na zásahy Ruska do dění na východě Ukrajiny.

Kancléřka také ujistila, že NATO je připraveno bránit své členské země ve východní Evropě, tedy Polsko a Pobaltí.

"Není důvod mluvit o válce v Pobaltí. Nicméně článek 5 Severoatlantické smlouvy, který říká, že útok na jednoho z členů je útokem na celou alianci, platí," upozornila Merkelová.

Související témata

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: Profimedia.cz

Lidé před Braniborskou bránou v německém Berlíně. Ilustrační foto

Rusko tento týden tvrdě kritizovalo průběh parlamentních voleb v Moldavsku, ve kterých minulou neděli získaly většinu prozápadní strany. Moskva také zakázala dovoz moldavských vín, zeleniny a masa. Velkou kritiku si vysloužil i podpis dohody o "strategickém partnerství", kterou v listopadu uzavřel ruský prezident Vladimir Putin se separatistickou gruzínskou Abcházií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám