Hlavní obsah

Světová rarita: Polský chlapec ve zdraví přežil podchlazení na 12 stupňů

Právo, Pavol Minárik
Krakov

Dvouletý Adam z jihopolských Raclawic je prvním člověkem na světě, jemuž se podařilo přežít pokles tělesné teploty na neuvěřitelných 12 stupňů Celsia. Chlapec minulou neděli ve tři hodiny ráno nepozorovaně odešel z domu své babičky, která ho hlídala. Měl na sobě jen kabátek od pyžama a ponožky. V sedmistupňovém mrazu strávil šest hodin.

Podchlazeného chlapce lékaři po pěti dnech probudili z umělého spánkuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Lékaři krakovské nemocnice Adama ve čtvrtek, tedy pět dnů poté, co ho policisté našli v bezvědomí v lese více než půl kilometru od babiččina domu, odpojili od dýchacích přístrojů a probudili z umělého spánku.

„Jeho stav se z hodiny na hodinu zlepšuje, je na dobré cestě k uzdravení,“ uvedl ošetřující lékař Janusz Skalski.

Návrat z onoho světa

„Ještě nikdy se nikde na světě nepodařilo zachránit život tak podchlazenému člověku, jako byl Adam. Toto dítě už bylo v podstatě na onom světě, ale zázračně se vrátilo mezi živé,“ dodal Skalski.

Kromě kvalitní lékařské péče podle něj sehrála roli skutečnost, že Adam s nejvyšší pravděpodobností opustil dům, jehož dveře nebyly zamčeny, ve stavu náměsíčnosti. V takovém stavu totiž tělo nepotřebuje tolik kyslíku co obyčejně.

Ačkoliv tomograf vyloučil poškození chlapcova mozku, je ale podle lékařů ještě předčasné tvrdit, že bude zcela zdráv. Upozornili, že léčba si vyžádá ještě spoustu času a trpělivosti.

Adam už sice sám pije, začíná přijímat stravu a pohybovat se, ale své rodiče zatím nepoznává, uvedla v pátek televize TVN24.

Dosud největší pokles teploty těla, 13,7 stupně Celsia, přežila švédská lékařka Anna Bagenholmová, pod níž se při přechodu přes zamrzlou řeku v Norsku probořil led a ona na delší čas uvízla v ledové vodě. Dodnes trpí částečným ochrnutím rukou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám