Hlavní obsah

Většinu v Moldavsku udrží prozápadní strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kišiněv
Aktualizováno

Nedělní parlamentní volby v Moldavsku vyhráli socialisté orientovaní na Rusko, většinu v 101členném zákonodárném sboru bude ale mít trojice prozápadních stran. Vyplývá to z průběžných výsledků po sečtení takřka 90 procent hlasů. Volby byly velmi sledované kvůli napětí v sousední Ukrajině.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Sčítání hlasů v moldavských parlamentních volbách

Článek

Vítězem voleb se zřejmě stane socialistická strana s bezmála 22 procenty hlasů. Do parlamentu se dostali s 18 procenty také komunisté. Obě proruské strany ale nebudou mít většinu, neboť trojice stran orientovaných na těsnější spolupráci s Evropskou unií se podle aktuálních propočtů centrální volební komise získá 54 mandátů.

Lídrem prozápadní koalice jsou liberální demokraté, kteří podle prozatímních výsledků získali přes 19 procent hlasů. Zbývají dvě strany, demokraté a liberálové, mají necelých 16, respektive přes devět procent hlasů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Premiér Iurie Leanca, jehož vláda uzavřela asociační dohodu s Evropskou unií, vyzval voliče k podpoře reformního kurzu; přislíbil bojovat proti korupci a přilákat do země více investic. Poté, co v neděli vhodil svůj lístek do urny, prohlásil, že hlasoval pro „evropské Moldavsko, pro spravedlivé Moldavsko”.

Volební účast byla podle moldavských úřadů 55,86 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám