Hlavní obsah

Lékaři bojují o život dvouletého polského chlapečka, jeho teplota klesla pod 12 stupňů

Právo, Pavol Minárik

Lékaři v Krakově bojují o život dvouletého chlapce z jihopolských Raclavic, který v neděli ve tři hodiny ráno odešel bosý nepozorovaně z domu jen v pyžamu. Když ho jeho babička nemohla najít, zavolala policii. Ta chlapce našla v bezvědomí nedaleko domu. Jeho tělesná teplota ale klesla na necelých 12 stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Policisté do pátrání zapojili i vrtulník a hocha našli v osm hodin ráno zhruba 600 metrů od domu.

„Nejnižší teplota, při jaké se zatím na světě podařilo zachránit člověka, byla 13,7 stupně Celsia. Proto musíme být opatrní při stanovování diagnózy malého pacienta,“ uvedl v televizi TVN24 lékař Tomasz Darokcha z nemocnice Jana Pavla II. v Krakově, kde je hoch hospitalizovaný.

Obavy z poškození mozku

„Do nedělního večera se podařilo speciální metodou tělo chlapce postupně ohřát na 27 stupňů a do 24 hodin od začátku terapie by teplota jeho těla měla dosáhnout 32 stupňů,“ popsal prognózu Darokcha.

Pacienta lékaři udržují v umělém spánku. Srdce i ledviny mu už pracují normálně, ale teplota jeho těla je stále příliš nízká a není jasné, jestli nebude mít poškozenou nervovou soustavu. Lékaři mají obavy především o jeho mozek.

Krakovská prokuratura už zahájila vyšetřování okolností, za kterých hoch z domu zmizel. Babičku, která měla chlapce na starosti, ale dosud nemohla vyslechnout, protože se nervově zhroutila, stejně jako jeho rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám