Hlavní obsah

Žádné výhody pro české válečné letce? Tajemník vlády zkritizoval Cameronův imigrační plán

Praha/Londýn/Varšava

Státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza v pátek vyvolal pozornost britských médií. Kritizoval totiž návrhy na omezení přistěhovalectví ze zemí Evropské unie, které přednesl britský premiér David Cameron.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza

Článek

Přímo na Cameronově twitterovém účtu Prouza zpochybnil jeho plán, že by přistěhovalci z unijních zemí museli na některé sociální dávky čekat nejméně čtyři roky.

Prouza na účtu umístil fotografii s československými piloty, kteří pomáhali bránit Británii za druhé světové války. Fotografii doplnil textem: "Tito Češi 'pracovali' ve Spojeném království méně než čtyři roky. Pro ně tedy žádné výhody?" Předtím ještě napsal: "Cameronův projev k migraci: zdaňovat lidi podle jejich národnosti? Jaká další kritéria budou následovat?"

Reakce, která rozvířila debatu na Twitteru, si všimla britská média v čele s televizí Sky News a britské mutace The Huffington Post.

Kritika i z Polska

Kritická byla rovněž odpověď například polské premiérky Ewy Kopaczové, podle níž "Polsko nebude souhlasit se změnami, které se týkají zásady jednotného trhu EU, konkrétně volného pohybu osob."

Evropská komise podle Sky News byla diplomatičtější. "Jde o britské myšlenky, které jsou součástí debaty. Budou muset být projednány bez dramatizování, měly by být projednány klidně a opatrně," poznamenal jeden z mluvčích komise.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz ale jasně varoval, že pokud Cameronovy návrhy nebudou v zájmu všech 28 členů Evropské unie, pak znovu projednávány nebudou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám