Hlavní obsah

Ruské válečné lodě vpluly do Lamanšského průlivu. Manévry to nejsou, tvrdí NATO

Moskva
Aktualizováno

Skupina válečných lodí ruského vojenského námořnictva v pátek vplula do Lamanšského průlivu, kde bude cvičit. Oznámila to ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na tiskovou zprávu ruské Severní flotily. Podle Paříže i Bruselu se ale o manévry nejedná, ruské lodi prý oblastí jen proplouvají.

Foto: Profimedia.cz

Ruský raketový protiponorkový torpédoborec Severomorsk

Článek

Podle zprávy Severní flotily skupina lodí vedená protiponorkovým raketovým torpédoborcem Severomorsk vplula Calaiskou úžinou ze severu do Lamanšského průlivu. Tam je zastihla bouře, před kterou se uchýlily do mezinárodních vod u francouzského pobřeží při ústí řeky Seiny.

Během přestávky posádky procvičí boj s podmořskými diverzními jednotkami a provedou nácvik protipožární ochrany, uvedla ruská agentura RIA Novosti bez dalších podrobností.

Skupina čtyř lodí vyplula z přístavu Severomorsk před osmi dny. Kromě raketového torpédoborce je v ní velká výsadková loď Aleksander Otrakovskij, nákladní loď Dubna a tažný remorkér SB-406.

Podle mluvčího námořnictva má „garantovat vojenskou přítomnost Ruské federace v operačně významných oblastech mezinárodních moří“. Uvedl to podle agentury EFE už 20. listopadu.

NATO: Žádné manévry

Francie a velení NATO v prohlášení popřely, že by v Lamanšském průplavu probíhalo ruské vojenské cvičení.

"Žádné manévry tam nejsou. Lodi jen kotví v zóně, kde se mohou zdržovat několikrát ročně," uvedl mluvčí francouzského válečného námořnictva.

I mluvčí velení NATO potvrdil, že aliance pohyb ruských plavidel sleduje. "Podle našich informací průplavem proplouvají a jejich cestu zdržela bouře. Žádné vojenské cvičení, o kterém nás přesvědčují ruská média, v průplavu není," řekl mluvčí Jay Janzen.

Letadla na hranicích

Rusko od počátku ukrajinské krize ukazuje stále častěji svou vojenskou sílu. V poslední době uspořádalo řadu velkých vojenských cvičení Severní, Černomořské, Baltské i Tichomořské flotily.

Pokud by v Lamanšském průlivu došlo na manévry, byly by první v prostoru mezi Británií a Francií, v samém srdci Severoatlantické aliance.

Foto: NATO

Ruský průzkumný bombardér Tu-95 Bear u norského pobřeží

Poblíž států NATO pravidelně létají ruská průzkumná letadla, nad severním Atlantikem většinou dálkové strategické bombardéry Tupolev Tu-95, které se dostávají až k pobřeží Skotska. V Pobaltí ale často létají na okrajích mezinárodních vod i nadzvukové bombardéry Tu-22M nebo třímachové záchytné stíhače MiG-31.

Reklama

Výběr článků

Načítám