Hlavní obsah

Skotové získali další pravomoci

Londýn

Hlavní britské politické strany se ve čtvrtek dohodly, že poskytnou Skotsku nové pravomoci v oblasti daní a rozpočtu. Cílem je splnit slib posílit autonomii Skotska, který dali politici Skotům ve snaze je přesvědčit, aby v referendu odmítli osamostatnění, což se nakonec povedlo.

Foto: Russell Cheyne/Files, Reuters

Předseda skotské vlády Alex Salmond se svou nástupkyní Nicolou Sturgeonovou

Článek

Jedná se podle agentury Reuters o největší transfer pravomocí z Londýna do Skotska od roku 1999, kdy vznikl skotský parlament. Dopadem nových pravidel, která mají začít platit krátce po parlamentních volbách v květnu 2015, může být podle komentářů méně pevný, více federální britský stát. Podobné požadavky si totiž mohou začít klást i Wales, Anglie a Severní Irsko.

Přes rozsah nových finančních pravomocí pro Skotsko, které se již nyní těší široké autonomii, skotská premiérka a šéfka separatistické Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová prohlásila, že to je nedostačující. „Vítám každé nové pravomoci. Ale to, že 70 procent našich daní a 85 procent dávek zůstává v (rukou) Westminsteru, není v pořádku,” řekla na adresu britského parlamentu.

Pod vedením Sturgeonové má SNP podle průzkumů šanci stát se po parlamentních volbách v Británii třetí nejsilnější stranou v zemi z hlediska počtu poslaneckých křesel.

Skotové 18. září odmítli nabízenou nezávislost na Londýnu poměrem 55 ku 45 procentům hlasů. Skotský premiér Alex Salmond kvůli tomu odstoupil. Nahradila ho Sturgeonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám