Hlavní obsah

Pokus o odvolání Evropské komise v europarlamentu neprošel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropská komise ve čtvrtek podle očekávání bezpečně přestála hlasování o vyslovení nedůvěry, které vyvolala skupina europoslanců kvůli daňové aféře v Lucembursku. Jeho dlouholetým premiérem byl současný šéf EK Jean-Claude Juncker. Pro odvolání komise hlasovalo 101 z celkových 751 europoslanců, 461 jich bylo proti.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

S návrhem na vyslovení nedůvěry přišla protievropská parlamentní frakce EFDD, k níž se přidala i skupina nezařazených europoslanců. Celkem požadavek podpořilo 76 členů parlamentu, včetně předsedy britské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage či Marine Le Penové z francouzské Národní fronty (FN). Pro pád komise nakonec hlasovalo více eurozastupitelů, ovšem výrazně méně, než bylo pro odvolání komise zapotřebí.

Podle iniciátorů návrhu je čerstvě jmenovaný výkonný orgán Evropské unie nedůvěryhodný, protože jeho předseda v minulosti jako premiér téměř dvě desítky let vládl zemi, kam se uchylovaly velké společnosti kvůli příslibu nižších daní. [celá zpráva]

Evropská komise přitom proti daňovým únikům bojuje.

Juncker prohlásil, že by nikdy nepodpořil nic, co by bylo v rozporu s mezinárodním právem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám